علائم کودک بیش فعال و روش های درمان آن

بعضی اوقات کودکان پیش دبستانی ممکن است در توجه، رعایت دستورالعمل ها و انتظار یا نوبت گرفتن مشکل داشته باشند. این رفتارها می توانند متداول و متناسب با سن باشند یا ممکن است نیاز به ارزیابی اختلال نقص توجه علائم کودک بیش فعال را نشان دهند. به عنوان یک والدین، ممکن است از خود بپرسید که آیا کودک دبستانی شما مبتلا به بیش فعالی است یا فقط بی پروا عمل می کند. با ما همراه باشید ما تمامی علائم کودک بیش فعال را برای شما بازگو خواهیم کرد. اگر کودک علایم بیش فعالی داشته باشد یا به صورت مکرر رفتار تهاجمی از خود نشان دهد که منجر به آسیب در انجام کار مدرسه و یا به تاخیر انداختن تکالیف شود ،باید برای ارزیابی به روانشناس کودک مراجعه کنید . این متخصص با توجه به نوع و شدت اختلال می تواند به درمان و تشخیص زودهنگام اختلالات در کودک کمک کند .
اختلال بیش فعالی چیست؟
اختلال بیش فعالی نوعی اختلال سلامت روانی است که می تواند باعث رفتارهای بیش فعال و تکانشی بیش از حد طبیعی شود. افراد مبتلا به بیش فعالی ممکن است در تمرکز توجه خود بر روی یک کار واحد یا نشستن طولانی برای مدت طولانی دچار مشکل شوند. بزرگسالان و کودکان می توانند بیش فعالی داشته باشند. این یک تشخیص است که انجمن روانپزشکی تشخیص می دهد. به خواندن خود ادامه دهید و در مورد انواع بیش فعالی و علائم کودک بیش فعال اطلاعات کسب کنید.
علائم کودک بیش فعال
طیف گسترده ای از رفتارها با بیش فعالی مرتبط است. برخی از رایج ترین موارد عبارتند از:
- مشکل در تمرکز یا تمرکز روی کارها
- فراموش کردن در مورد انجام کارها
- به راحتی حواس پرت می شود
- در حالت آرام نشستن مشکل دارد
- به افراد گوش نمی دهد و صحبتشان را قطع می کنند
اگر شما یا فرزندتان مبتلا به بیش فعالی هستید، ممکن است برخی یا همه این علائم کودک بیش فعال را داشته باشید. علائمی که دارید به نوع بیش فعالی شما بستگی دارد. شما می توانید
انواع بیش فعالی
-
عمدتا بی توجه
همانطور که از نامش پیداست، افراد مبتلا به این نوع ADHD در تمرکز، پایان کار و پیروی از دستورالعمل ها بسیار مشکل دارند. کارشناسان همچنین فکر می کنند بسیاری از کودکان مبتلا به بیش فعالی نوع بی توجه، ممکن است تشخیص مناسبی دریافت نکنند زیرا تمایل به اخلال در کلاس ندارند. این نوع بیشتر در دختران مبتلا به ADHD دیده می شود.
-
نوع غالباً بیش فعال-تکانشی
افراد مبتلا به این نوع ADHD در درجه اول رفتار بیش فعالی و تکانشی نشان می دهند. این می تواند شامل تکان دادن بدن، قطع کردن صحبت در افراد هنگام مکالمه و عدم توانایی در انتظار نوبت آنها باشد. اگرچه عدم توجه در مورد این نوع بیش فعالی کمتر مورد توجه است، اما افرادی که دارای بیش فعالی هستند ممکن است تمرکز روی کارها دشوار باشد.
-
از نوع ترکیبی بیش فعال-تکانشی و بی توجه
این شایع ترین نوع این اختلال است. افراد مبتلا به این نوع ترکیبی از بیش فعالی، علائم کم توجهی و بیش فعالی را نشان می دهند. این موارد شامل عدم توانایی در توجه، تمایل به تکان خوردن و فعالیت و انرژی بیش از حد طبیعی است.
نوع و علائم کودک بیش فعال را نحوه درمان آن را تعیین می کند. نوعی که دارید می تواند با گذشت زمان تغییر کند، بنابراین ممکن است درمان شما نیز تغییر کند.
اختلال بیش فعالی در کودکان
برای کودکان، اختلال بیش فعالی به طور کلی با مشکلات در مدرسه همراه است. کودکان مبتلا به بیش فعالی اغلب در موفقیت در یک فضای کنترل شده در کلاس مشکل دارند. پسران بیش از دو برابر برای تشخیص بیش فعالی، بیش از دختران هستند. این ممکن است به این دلیل باشد که پسران تمایل به نشان دادن علائم برجسته بیش فعالی دارند. اگرچه برخی از دختران مبتلا به بیش فعالی ممکن است علائم کلاسیک بیش فعالی را داشته باشند، اما بسیاری از آنها این علائم را ندارند. در بسیاری از موارد ، دختران مبتلا به بیش فعالی ممکن است:
- خیال پردازی مکرر
- بیش از حد پر حرف باشید.
بسیاری از علائم کودک بیش فعال می تواند رفتارهای معمول کودکی باشد، بنابراین دانستن اینکه چه چیزی مربوط به بیش فعالی است دشوار است.
چه عواملی باعث بیش فعالی می شود؟
علی رغم شایع بودن علائم کودک بیش فعال، پزشکان و محققان هنوز مطمئن نیستند که این بیماری چیست. اعتقاد بر این است که ریشه عصبی دارد. ژنتیک نیز ممکن است در این امر نقش داشته باشد. برخی تحقیقات نشان می دهد که کاهش دوپامین عاملی در اختلال بیش فعالی است. دوپامین یک ماده شیمیایی در مغز است که به انتقال سیگنال ها از یک عصب به عصب دیگر کمک می کند.
سایر منابع تفاوت ساختاری در مغز را نشان می دهد. یافته ها نشان می دهد که افراد مبتلا به اختلال بیش فعالی حجم ماده خاکستری کمتری دارند. ماده خاکستری شامل نواحی مغزی است که به موارد زیر کمک می کند:
- سخن، گفتار
- خود کنترلی
- تصمیم گیری
- کنترل عضله
تشخیص علائم کودک بیش فعال
هیچ تست واحدی وجود ندارد که بتواند تشخیص دهد که فرزندتان بیش فعالی دارد. برای تشخیص، پزشک علائمی را که شما یا فرزندتان در شش ماه گذشته داشته اید ارزیابی می کند. پزشک شما احتمالاً اطلاعاتی را از معلمان یا اعضای خانواده جمع آوری می کند. آنها همچنین یک معاینه بدنی برای بررسی سایر مشکلات سلامتی انجام می دهند.
اگر مشکوک هستید که شما یا فرزندتان به بیش فعالی مبتلا هستید، در مورد گرفتن ارزیابی با روانشناس خود صحبت کنید. برای کودک خود نیز می توانید با مشاور مدرسه وی صحبت کنید. مدارس به طور منظم کودکان را از نظر مشکلاتی ارزیابی می کنند که ممکن است بر عملکرد آموزشی آنها تأثیر بگذارد. همچنین اگر شما نیاز به مشاوره خانواده داشته باشید می توانید با مراجعه به صفحه مشاوره خانواده از مشاوره ما بهره مند شوید.
روش های درمان بیش فعالی
درمان بیش فعالی به طور معمول شامل درمان های رفتاری، دارو یا هر دو است.
انواع درمان شامل روان درمانی یا گفتاردرمانی است. با گفتاردرمانی، شما یا فرزندتان درمورد چگونگی تأثیر بیش فعالی بر زندگی و روش های کمک به شما در مدیریت آن بحث خواهید کرد. نوع دیگر درمان، رفتار درمانی است. این روش درمانی می تواند به شما یا فرزندتان در یادگیری نحوه نظارت و مدیریت رفتار خود کمک کند. شما عزیزان می توانید جهت روان درمانی و مشاوره کودک با کارشناسان کلینیک پیروزی از طریق شماره تماس های درج شده ارتباط برقرار نمایید.
وقتی با اختلال بیش فعالی زندگی می کنید، دارو نیز می تواند بسیار مفید باشد. داروهای بیش فعالی برای تحت تأثیر قرار دادن مواد شیمیایی مغز به گونه ای طراحی شده اند که شما را قادر می سازد انگیزه ها و اقدامات خود را بهتر کنترل کنید.
- داروهای اختلال بیش فعالی
دو نوع اصلی از داروها که برای درمان بیش فعالی استفاده می شوند، محرک ها و غیر محرک ها هستند.
محرک های سیستم عصبی مرکزی (CNS) متداول ترین داروهای بیش فعالی هستند. این داروها با افزایش مقادیر شیمیایی مغز دوپامین و نوراپی نفرین کار می کنند.
نمونه هایی از این داروها شامل متیل فنیدیت (ریتالین) و محرک های مبتنی بر آمفتامین (Adderall) است.
اگر محرک ها برای شما یا فرزندتان خوب کار نکنند، یا اگر عوارض جانبی دردسرآفرینی دارند، ممکن است پزشک داروی غیر تحریکی را به شما پیشنهاد دهد. برخی از داروهای غیر تحریکی با افزایش سطح نوراپی نفرین در مغز کار می کنند.
این داروها شامل آتوموکسستین (Strattera) و برخی از داروهای ضد افسردگی مانند بوپروپیون (Wellbutrin) است.
درمان های طبیعی برای اختلال بیش فعالی
به جای دارو، چندین روش درمانی برای کمک به بهبود علائم کودک بیش فعال پیشنهاد شده است. برای مبتدیان، پیروی از یک سبک زندگی سالم ممکن است به فرزندتان در مدیریت علائم کودک بیش فعال کمک کند. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) موارد زیر را توصیه می کند:
- یک رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید.
- حداقل 60 دقیقه فعالیت بدنی در روز داشته باشید.
- به اندازه کافی بخوابید.
- زمان نگاه کردن به صفحه نمایش روزانه را از طریق تلفن، رایانه و تلویزیون محدود کنید.
- مطالعات همچنین نشان داده است که یوگا، تای چی و گذراندن اوقات خارج از منزل می توانند به آرامش ذهن بیش از حد کمک کنند و علائم بیش فعالی را کاهش دهند.
- پرهیز از برخی مواد آلرژی زا و مواد افزودنی غذایی نیز روش های بالقوه ای برای کمک به کاهش علائم کودک بیش فعال است.
آیا بیش فعالی یک معلولیت است؟
در حالی که بیش فعالی یک اختلال رشد عصبی است، اما این یک اختلال یادگیری محسوب نمی شود. با این حال، علائم کودک بیش فعال می تواند یادگیری را برای شما دشوار کند. همچنین، ممکن است بیش فعالی در برخی از افراد که دارای اختلالات یادگیری هستند نیز وجود داشته باشد.
اگرچه از نظر فنی یک معلولیت نیست، اما ADHD می تواند اثرات مادام العمر داشته باشد.
بیش فعالی و افسردگی
اگر شما یا فرزندتان به بیش فعالی مبتلا هستید، به احتمال زیاد دچار افسردگی نیز می شوید. در واقع، میزان افسردگی اساسی در کودکان مبتلا به بیش فعالی، بیش از پنج برابر کودکان عادی است.
این ممکن است مانند یک عارضه مضاعف غیرمنصفانه احساس شود، اما بدانید که درمان ها برای هر دو بیماری در دسترس هستند.
مطمئناً داشتن ADHD تضمینی برای ابتلا به افسردگی نیست، اما مهم است که بدانید این احتمال وجود دارد.
حتما بخوانید : ” سریع ترین و بهترین راه های درمان افسردگی شدید “
نکاتی برای کنار آمدن با اختلال بیش فعالی
- اگر شما یا فرزندتان مبتلا به بیش فعالی هستید، یک برنامه منظم با ساختار و انتظارات منظم می تواند مفید باشد. برای بزرگسالان، استفاده از لیست ها، نگه داشتن تقویم و تنظیم یادآوری ها روش های خوبی برای کمک به شما در نظم هستند. برای کودکان، نوشتن تکالیف درسی و نگهداری وسایل روزمره، مانند اسباب بازی ها و کوله پشتی ها، در مکان های اختصاص یافته می تواند مفید باشد.
- یادگیری بیشتر در مورد این اختلال به طور کلی همچنین می تواند به شما کمک کند تا یاد بگیرید که چگونه آن را کنترل کنید.
- روانشناس شما می تواند راهنمایی های بیشتری را در زمینه کنترل علائم کودک بیش فعال ارائه دهد.
حرف آخر
برای کودکان علائم کودک بیش فعال درمان نشده می تواند تأثیر جدی بر زندگی شما بگذارد. این می تواند بر روی مدرسه، کار و روابط تأثیر بگذارد. درمان برای کاهش اثرات بیماری مهم است. اما هنوز هم مهم است که بخاطر داشته باشید بسیاری از افراد مبتلا به بیش فعالی از زندگی کامل و موفقیت آمیز لذت می برند. حتی برخی مزایای این بیماری را بیان می کنند. اگر فکر می کنید ممکن است شما یا فرزندتان دچار اختلال بیش فعالی شده باشید، اولین قدم شما باید صحبت با روانشناس باشد. روانشناسان کلینیک پیروزی می توانند در تعیین اینکه ADHD عاملی برای شما یا فرزندتان است، کمک کنند. شما می توانید برای برقراری ارتباط با کارشناسان کلینیک پیروزی از طریق شماره تلفن های درج شده با ما در ارتباط باشید. کلینیک پیروزی، مرکز روانشناسی شرق تهران با کادری مجرب در تمامی روز های هفته آماده خدمات رسانی به شما بصورت آنلاین، حضوری و تلفنی هستند.