شن بازی کودکان و فواید آن

یکی از بهترین بازی هایی که والدین می توانند برای کودک خود تهیه کنند، شن است. شن بازی علاوه بر اینکه بازی بسیار سرگرم کننده ای است و تا ساعت ها کودک را مشغول می کند، موجب تقویت مهارت های مختلف در آن ها هم می شود. برای مثال خلاقیت کودکان را پرورش می دهد یا کمک می کند با روشی عالی احساسات درونی خود را به والدین انتقال دهند. علاوه بر این شن بازی یکی از بهترین روش های بازی درمانی در علم روانشناسی شناخته می شود.
خوشبختانه این روزها انواع مراکز بازی، شن هایی کاملا بهداشتی و مناسب کودکان تولید می کنند و دیگر نیازی نیست کودکان برای انجام این بازی کنار دریا باشند. در ادامه درمورد مزیت های شن بازی اطلاعات بیشتری در اختیارتان قرار می دهیم.
فواید شن بازی
بهبود تفکر علمی
یکی از مهم ترین فواید شن بازی این است که به کودک کمک می کند، از طریق بازی و شکل سازی با شن، مفاهیم علمی را یاد بگیرند. برای مثال والدین می توانند از طریق شن انواع مفاهیم ریاضی مانند اندازه گیری وزن و حجم مواد و غیره را به آن ها بیاموزند. همچنین والدین می توانند در بازی انواع شکل های ریاضی، مانند مربع و مستطیل و غیره را به کودکان معرفی کنند.
هماهنگی بین دست و چشم
یکی دیگر از مزایای شن بازی، هماهنگی بین چشم ها و دست است. زمانی که کودک، در حال بازی است مجبور است برای حرکت دادن و استفاده از شن ها، دائما حرکات دست و چشم خود را با یکدیگر، تنظیم کند. به این صورت می تواند میان حرکت چشم و دست های خود هماهنگی زیادی ایجاد کند.
پرورش خلاقیت ذهنی
کودکان برای بازی و شکل ساختن با شن ها، دائما در حال تصویر اشکال مختلف در ذهنشان هستند. همین موضوع باعث می شود خلاقیت ذهنی آن ها به آرامی افزایش یابد.
تقویت عضلات
شن بازی به طور ناخودآگاه عضلات دست را درگیر می کند. زیرا کودک دائما در حال فشار دادن، ریز کردن و کوبیدن شن هاست و همین موضوع باعث تقویت عضلات دست آن ها می شود.
اجتماعی شدن
شن بازی می تواند فضایی برای تعاملات اجتماعی باشد. زمانی که کودکان همراه با بچه های هم سن و سال خود شروع به شن بازی می کنند مهارت اجتماعی آن ها تقویت می شود. زیرا می توانند با هم گروهی های خود صحبت و برنامه ریزی کنند و همین موضوع به اجتماعی شدن بیشتر آن ها کمک فراوان می کند.
تقویت هوش عاطفی
مزیت بزرگ دیگری که شن بازی برای بچه ها دارد، تقویت هوش عاطفی است. زیرا کودکان در زمان هم گروه شدن با بچه های دیگر، دائما در حال گفت و گو با آن ها هستند و از طرفی به حرف های طرف مقابل به طور کامل گوش می دهند. همین موضوع باعث می شود همدلی و حمایت کردن را یاد بگیرند و آرام آرام هوش عاطفی شان تقویت شود.
بهبود مهارت های کلامی واژگان
شن بازی فرصتی را برای کودک ایجاد می کند تا درباره برنامه هایی که در سر دارد، صحبت کنند. از طرفی هم گفت و گو با یک هم بازی و بروز تخیلات گوناگون به کودک کمک می کند، دایره لغات خود را افزایش دهد. والدین و مربیان هم می توانند برای مشارکت بیشتر کودک با او صحبت کنند و درباره بازی و ایده هایشان بپرسند. همین کار به تنهایی در افزایش دایره لغات کودکان موثر است.
از بین بردن ترس کودکان
احتمالا می دانید که شن بازی یکی از بهترین روش های بازی درمانی است. بسیاری از روانشناسان برای درمان ترس کودکان از این روش استفاده می کنند. برای مثال به کودکان می گویند چیزی از آن ترس دارند را با شن، بسازد سپس به آن حمله و خرابش کنند تا ترسشان از بین برود.
تقویت مهارت های حرکتی
یکی دیگر از مزیت های بازی با شن، تقویت مهارت های حرکتی است. از آنجا که کودکان در بازی خود قالب های گوناگون دارند و دائما نیز در حال پر و خالی کردن کامیون های شن هستند، مهارت های حرکتی خود را تا حد زیادی تقویت می کنند. زیرا پر و خالی کردن شن ها و توجه به ظرافت این کار، باعث می شود کنترل حرکات اعضای بدن خود را به دست بگیرند.
بیان احساسات
کودکان توانایی کافی برای بیان احساسات مختلف خود را ندارند. اما بازی با شن این موقعیت را برای آن ها ایجاد می کند تا احساسات خود را به زبان بیاورند. آن ها با ساختن اشکال گوناگون به والدین و مربیان خود نشان می دهند که چه احساساتی دارند.
تقویت سیستم ایمنی
شاید برایتان عجیب باشد که بدانید بازی با شن به تقویت سیستم ایمنی بدن کودک کمک می کند. هر چند که شن های موجود در اساب بازی های کاملا سالم اند اما لمس آن ها توسط کودک باعث می شود از لمس کردن خاک و دیگر موارد ترسی نداشته باشند و به راحتی بدن خود را در مقابل های میکروب های مختلف ایمن کنند.
ترشح شادی در مغز
شن بازی موجب افزایش سرتونین مغز می شود. سرتونین نه تنها موجب شادی بیشتر و بالا بردن کیفیت خواب و اشتهای کودک می شود، بلکه کاملا ضد افسردگی است.
خواب بهتر
بسیاری از کودکان خواب درستی ندارند و همین موضوع موجب اذیت شدن والدین می شود. در چنین شرایطی شن بازی به کیفیت خواب کودک کمک زیادی کرده و باعث می شود کودک خواب آرام و لذت بخشی را تجربه کند.
آیا شن بازی ضرری هم برای کودکان دارد؟
شن هایی که به صورت بسته بندی در فروشگاه های مخصوص کودکان یافت می شود، خطری برای کودکان ندارند. اما اگر کودک با شن های واقعی بازی کند، احتمال بروز خطرات مختلف برای او وجود دارد. در ادامه قصد داریم مهم ترین خطر استفاده از شن های طبیعی را ذکر کنیم.
نیش حشرات
احتمال اینکه حشرات مختلف در لابه لای شن ها قرار گرفته باشند، زیاد است. از این رو ممکن است کودک دچار نیش زدگی حشرات مختلف شود.
ایجاد خفگی
دانه های ریز شن ها خطرناک هستند و اگر وارد بدن کودکان شود، موجب خفگی او می شوند.
زخم
در بین شن های طبیعی، شن هایی وجود دارند که تیز و برنده هستند و همین موضوع باعث بریدگی دست ها و پاهای کودک می شود.
عفونت
اگر شن ها کثیف باشند موجب عفونت در بدن بیمار می شوند.
*پیشنهاد ما به شما این است که حتما از شن های موجود در اسباب بازی فروشی برای فرزندتان تهیه کنید تا او را از خطرات گوناگون در امان نگه دارید.
نکات ایمنی برای بازی با شن
هرچند که شن های بسته بندی شده بی ضرر هستند، اما بهتر است والدین برای اطمینان بیشتر از سلامتی کودک، نکات ایمنی استفاده از شن را رعایت کنند.
- از خیس کردن شن ها بپرهیزید. زیرا رطوبت موجود در شن باعث رشد کپک و انگل های مختلف می شود.
- برای کودکان زیر سه سال خود شن نخرید. زیرا احتمال اینکه بخواهد شن ها را بخورد زیاد است.
- اگر حیوان خانگی دارید، شن ها را از دسترس او خارج کنید. زیرا این کار باعث می شود حیوان خانگی شما مدفوع خود را در شن بریزد یا آن را با یک حرکت روی زمین پخش کند.
معرفی چند بازی عالی با شن
در این قسمت قصد داریم چند ایده بازی جالب با شن در اختیارتان قرار دهیم تا همراه با فرزندتان آن ها را انجام دهید و اوقات لذت بخشی برای کودک خود فراهم کنید.
شن فومی
برای این بازی به کمی شن (در حد سه پیمانه) فوم اصلاح مردانه و یک لگن بزرگ نیاز دارید. شن ها و فوم مردانه را تا جایی درون لگن مخلوط کنید که یک ماده چسبده ایجاد شود. سپس از کودک خود بخواهید با استفاده از این ماده انواع اشکال مثل کوه و چاله بسازند. همچنین شما می توانید با قرار دادن انواع عروسک کوچک حیوانات یا آب روی چاله اشکالی زیبا از طبیعت را برای کودکان ترسیم کنید و قوه تخیل او را بالا ببرید.
عملیات کشف وسایل مختلف
یکی از بازی های بسیار جالبی که می توانید با شن برای کودک خود طراحی کنید، بازی کشف وسایل است. این بازی به شدت در افزایش صبوری کودک موثر است.
برای این بازی به یک لگن متوسط، شن، اساب بازی های کوچک مثل انواع لوگو، یا صدف و حروف الفبا و یک سبد نیاز دارید. اشیائی که نام بردیم را زیر شن ها پنهان کنید سپس از کودک بخواهید اشیا پنهان شده را با استفاده از سبد از داخل شن ها پیدا کند.
کاهش اضطراب با پوشاندن دست و پای کودک با شن
شن به پوست بدن آرامش خاصی می دهد، به همین دلیل می توانید برای مدتی کوتاه دست و پای کودکتان را برای دریافت این آرامش با شن بپوشانید. تنها لازم است فرزندتان را در محیطی مانند وان حمام قرار دهید و پاهایش را زیر شن ها پنهان کنید. این کار علاوه بر ارامش کودک برای چند دقیقه او را سرگرم می کند.