روان درمانی چیست و روان درمانگر کیست
یکی از بهترین راهکارهای التیام دردهای روحی و روانی، کمک گرفتن از روان درمانگر است. روان درمانگرها با استفاده از علم روان درمانی بهترین راهکارها و تکنیک ها عملی را در اختیار افراد قرار می دهند تا به سادگی بتوانند مشکلات خود را حل کنند. نتایج تحقیقات محققان هم ثابت کرده، 75 درصد از کسانی که از خدمات روان درمانی استفاده کرده اند، نتایج مثبتی از این روش گرفته اند. اما قبل از هر جسه روان درمانی بهتر است، درباره روان درمان تحقیق کنیم و بایدها و نبایدهای روان درمانی را نیز بدانیم. به این صورت نتایج بهتری از جلسات درمانی خود می گیریم.
روان درمانی چیست؟
روان درمانی یک روش درمانی است که به رفع اختلالات روحی افراد کمک می کند. در جلسات روان درمانی، درمانگر در چارچوب یک رابطه حرفه ای به افراد کمک می کند از طریق کاهش رنج ها و افزایش تحمل خود با انواع مشکلات زندگی شان کنار بیایند.
روان درمانگران برای حل مشکلات گوناگونی از قبیل شکست عشقی، اعتیاد و غیره به درمانجوها مشاوره می دهند.
روان درمانگر چه کسی است؟
روانشناسان، روانپزشکان، روانکاوها و مددکاران همگی به نوعی یک روان درمانگر هستند. البته زمینه های کاری آن ها با یکدیگر متفاوت است و با مدارج علمی گوناگونی برای حل مشکلات به درمانجوها کمک می کنند. در نهایت همه آن ها وظیفه دارند راه های غلبه و حل انواع مشکلات روحی را به درمانجوها یاد می دهند.
روان درمانی برای حل چه مشکلاتی کاربرد دارد؟
تمامی مشکلات و چالش های روحی با روان درمانی قابل حل است با این حال مهم ترین چالش هایی که با این روش درمانی حل می شود، شامل موارد زیر است.
- اختلال دو قطبی
- استرس و اضطراب شدید
- وسواس فکری و عملی
- اسکیزوفرنی یا اختلال روان پریشی
- انواع اعتیاد مانند اعتیاد به مواد مخدر، مشروبات الکلی، قمار، بازیهای رایانهای
- حملات پانیک
- فوبیا و ترس
- رفع پرخاشگری و خشم
- درمان بی خوابی
- رفع تضادها
- رفع مشکلات ارتباطی
- درمان مشکلات جنسی
- توانایی مقابله با سوءاستفادههای جنسی
- درمان آسیبهای روحی پس از طلاق، جدایی، فقدان عزیزان و…
- اختلالات شخصیتی مانند شخصیت مرزی و شخصیت وابسته و غیره
معرفی خدمات: مشاوره وسواس
انواع رویکردهای روان درمانی
روان درمانی شامل رویکردهای درمانی مختلفی می شود. هر روان درمان نیز با توجه به شرایط بیماران مختلف، یکی از این رویکردهای روان درمانی را به کار می گیرند. رویکردهای روان درمانی عبارت اند از:
رفتار درمانی
در این روش روان درمانی همانطور که از نامش پیداست، درمانگر بر تغییر رفتارهای مراجعان تمرکز دارد. روان درمانگر با این کار در راستای افزایش کیفیت زندگی بیمار، رفتارهای او را تغییر می دهد، همچنین سعی می کند رفتارهای مناسب را جایگزنی رفتارهای نامناسب او کند. مواجه سازی، غرفه سازی، حساسیت زدایی و غیره از جمله مهم ترین تکنیک های رفتار درمانی است.
درمان های شناختی- رفتاری
یکی دیگر از رویکردهای روان درمانی، شناختی- رفتاری است. در این روش تمرکز روان درمانگر بر ذهن و فکر انسان است. زیرا این رویکرد معتقد است افکار انسان ها، منشاء تمام هیجانات و احساسات آن ها است. پس روان درمانگر نیز تلاش می کند افکارهای منفی را پیدا و آن ها را با افکاری مناسب جایگزین کند. همچنین روان درمانگر در طول جلسات درمانی راجع به افکار اشتباه مراجع صحبت می کند و او را نسبت به این موضوع آگاه می کند.
درمان حمایتی
روش حمایتی، مخصوص مراجعانی است که در شرایط بسیار حادی به سر می برند. برای مثال بهترین روش درمان افرادی که در سوگ یک عزیز هستند یا قربانی یک حادثه تلخ شده اند،روش حمایتی است. در این روش، روان درمانگر در نقش یک حمایتگر وارد می شود و تلاش می کند آسیب های روحی مراجع را از طریق تکنیک های مختلف، تسکین ببخشد. هدف اصلی این رویکرد درمانی، به تعادل رسیدن و کنترل شرایط فرد آسیب دیده است.
درمان روان پویشی
رویکرد درمانی دیگر، روان درمانی است. روان درمانگر معتقد است تمامی مشکلات و اختلالات فرد بیمار ناشی از تجربه های تلخ او در گذشته است. در این روش، فرد بیمار شروع به صحبت درباره مشکلات و تعارضات خود می کند، درمانگر نیز با توجه به صحبت های خود بیمار به ریشه اصلی آن ها پی می برد. زمانی که روان درمانگر توانست از طریق گفتگو با بیمار به الگوهای اشتباه رفتاری و ذهنی او پی ببرد، شروع به درمان آن ها می کند.
گروه درمانی
در این روش، گروهی از افرادی که از یک مشکل مشترک رنج می برند در کنار یکدیگر جمع می شوند و اطلاعات و احساسات خود را با یکدیگر به اشتراک می گذارند. همچنین روان درمانگر سعی می کند راهکارهای مناسبی در اختیار این گروه قرار دهد تا مشکلات خود را حل کنند.
مطالعه بیشتر: درمان وسواس فکری
تفاوت روان درمانگر و روانشناس
بعضی از افراد تصور می کنند، مشاور همان روان درمانگر است. اما باید بدانید اینطور نیست و این دو فرد تفاوت زیادی با یکدیگر دارند. مهم ترین تفاوت های بین مشاور و روان درمانگر عبارت است از:
- مشاور بیشتر در زمینه های مختلف مانند ازدواج، تحصیل و غیره به افراد مشورت می دهد اما روان درمانگر وظیفه درمان افراد را دارد. همچنین اغلب جلسات مشاوره بسیار کوتاه است و گاهی افراد تنها به یک یا دو جلسه مشاوره نیاز دارند. اما روان درمانی روند طولانی دارد و حتی در بعضی موارد بیش از چندین سال به طور می انجامد.
- تفاوت دیگر این دو مورد در موضوعات آن ها است. به صورت کلی در جلسات مشاوره، مشاور و مراجع از ابتدا تا انتها درباره یک موضوع خاص صحبت می کنند. اما جلسات روان درمانی اینطور نیست و امکان دارد فرد برای پیدا کردن ریشه اصلی مشکلاتش از هر دری سخن بگوید.
*البته باید اعتراف کنیم روان درمانی و مشاوره نقاط مشترکی هم دارند. برای مثال در هردو روش، رابطه بین درمانگر و درمانجو کاملا محرمانه است. همچنین این جلسات برای تمام اقشار جامعه یکسان است و تنها محدود به قشر خاصی نمی شود.
علائمی که نشانه دهنده نیاز یک فرد به جلسات روان درمانی است؟
- مشکلات و چالش های سخت در زندگی که موجب پایین آمدن کیفیت زندگی تان شده است.
- مشکلاتی که موجب تغییر فعالیت های روزمره شما شده است.
- اخیرا به انجام رفتارهای خودتخریبی شدید (مانند نوشیدن الکل یا مصرف مواد مخدر) اعتیاد پیدا کرده اید.
- تمرکز پایینی دارید.
- بیش از حد معمول نگران شرایط مختلف هستید.
- غم و اندوه فراوانی دارید که همیشه همراه شماست.
- برنامه خوابتان کاملا بهم ریخته است.
- مشکلات زندگی تان تاثیر بسیار مخربی بر کار، روابط و تحصیلات شما گذاشته است.
یک روان درمانگر مناسب چه ویژگی هایی دارد؟
ایجاد محیط حرفه ای و دوستانه
یکی از مهم ترین ویژگی های یک روان درمانگر خوب این است که بتواند محیطی دوستانه و در عین حال کاملا حرفه ای برای مراجعان ایجاد کند، به صورتی که مراجع حس آرامش و امنیت داشته باشد.
تمرکز بالا
یکی دیگر از ویژگی های مهمی که باید هر روان درمانگری از آن برخوردار باشد، تمرکز بالا است. روان درمانگران باید بتوانند بدون توجه به مشکلات و چالش های شخصی خود، بر حل مشکلات بیماران تمرکز کنند.
رازداری
مراجعانی که به یک روان درمانگر مراجعه می کنند، باید مطمئن شوند درمانگر آن ها کاملا رازدار است و قرار نیست اطلاعات و چالش های زندگی شخصی آن ها به جایی خارج از اتاق روان درمانی، درز کند. از این رو بسیار مهم است که روان درمانگران کاملا رازدار باشند.
خوب گوش دادن
روان درمانگری مناسب است که بتواند خوب گوش کند. مراجعان به درمانگری نیاز دارند که به حرف هایشان به طور کامل توجه کنند و در برابر نیازهای آن ها بهترین راه حل و تکنیک ها را ارائه دهند. اگر مراجعی متوجه بی توجهی روان درمانگر خود شود، در همان جلسات اولیه روند درمان را کنسل می کند.
تکنیک هایی که در روان درمانی
معرفی تکنیک هایی که در روان درمانی مورد استفاده قرار می گیرد
از جمله مهم ترین تکنیک های روان درمانی عبارت اند از:
- تکنیک پذیرش
- تکنیک مواجهه
- بهبود مهارتهای کلامی و غیر کلامی
- تکنیک تغییر عادات
- کنترل خشم و مدیریت آن
- مدیریت و کنترل استرس و اضطراب
- شناسایی رفتارهای اشتباه
- افزایش مهارتهای بین فردی
آیا روان درمانی روش موثری برای مشکلات روحی است؟
شواهد تجربی نشان می دهد روش های روان درمانی برای بیماران موثر بوده است. البته باید در نظر بگیریم که میزان تاثیرگذاری روش های روان درمانی برای افراد مختلف، متفاوت است. از طرفی هم عوامل بسیار زیادی بر میزان تاثیرگذاری این روش درمانی، موثر است. برای مثال عواملی مانند شرایط درمانجو، رابطه درمانگر و درمانجو، شدت آسیب وارد شده به درمانجو و غیره، میزان تاثیرگذاری روان درمانی را تعیین می کند.
سوالات متداول
روان درمانی چیست؟
یک روش درمانی موثر است که از آن برای درمان مشکلات و چالش های روانی افراد استفاده می شود.
روان درمانی برای حل چه مشکلاتی کاربرد دارد؟
روان درمانی برای درمان اغلب مشکلات و اختلالات روحی موثر است. اعتیاد به مواد مخدر یا اینترنت، استرس و اضطراب، ترس و غیره از جمله این موارد هستند.
یک روان درمانگر خوب چه ویژگی هایی دارد؟
یک روان درمانگر خوب، محیطی دوستانه و امن را برای مراجعان ایجاد می کند، همچنین شنونده بسیار خوبی است و با دقت و تمرکز بالا به حرف های مراجعان توجه دارد.
معرفی خدمات: ترک قمار و شرط بندی