روابط فرازناشویی چیست و علت آن چیست؟

ازدواج که به عنوان پیمانی مشترک میان زن و مرد و شکل گرفتن رابطه زناشویی شناخته می شود از اصلی ترین پیوندهایی است که در چارچوب آن نیازهای عاطفی، هیجانی، جنسی دو طرف برطرف خواهند شد. بی توجهی به نیازهای بنیادین در رابطه افراد را به سمت سرکوب غرایز و امیال سوق می دهد و سبب شکل گیری ” روابط فرازناشویی” خواهد شد.
در ادامه این مطلب شما را با روابط فرازناشویی و دلایل شکل گیری آن آشنا خواهیم کرد، با کلینیک پیروزی همراه باشید.
روابط فرازناشویی چییست؟
یکی از آسیب های که امروزه زوج ها با آن روبه رو شده اند روابط فرازناشویی است. روابط فرازناشویی یعنی وابستگی روحی و عاطفی به شخصی که نفر سوم در رابطه تلقی می شود. روابط خارج از ازدواج ساختاری هنجارشکن دارد و می تواند اختلال وسیعی را در کانون خانواده به وجود بیاورد. افرادی که درگیر چنین روابطی می شوند خود را مقصر نمی دانند بلکه به وسیله بهانه تراشی مانند نداشتن حس خوب در زندگی متاهلی خود را توجیه می کنند.
مرز میان رابطه زناشویی و روابط فرازناشویی
انسان موجودی اجتماعی است که همواره در طیف گسترده ای از نیازهای درونی قرار گرفته است. برای برطرف کردن این نیازهای درونی ما به ارتباطات نیاز داریم. نیازهای درونی شامل امیال جنسی، نیاز به ارزشمند واقع شدن، محبت و نوازش، تعریف و تحسین و… که گرایش به تبادل ارتباطات را در ما تقویت می کند. مهم ترین راه برای تسکین و پاسخ گویی شما به نیازهای درونیان بی شک ازدواج رسمی است. ازدواجی که تعهد را به دنبال داشته باشد و بر اساس قانون و شرع پایه گذاری شده باشد.
در رابطه زوجین یکی از مهم ترین عواملی که ازدواجی موفق را رقم می زند رابطه زناشویی است. رابطه زناشویی شامل رضایت طرفین از پیوند صورت گرفته از ابعاد درون رابطه و بیرون از آن است. همه انسان ها به طور غریزی و ناخودآگاه خواستار روابط عاطفی و جنسی هستند. عدم پایبندی به این روابط در ازدواج موجب خیانت در رابطه یا همان ” روابط فرازناشویی” می شود.
در ازدواج های که پیوند زناشویی ضعیف است یک طرف در رابطه سعی می کند نیازهای درونی خود را در ساختار خانواده پاسخگو باشد اما طرف مقابل هیچ گونه اثری از رغبت در رابطه را نشان نمی دهد و عملکرد مناسبی جهت برطرف کردن آن نخواهد داشت.
خیانت واژه ی است که خیلی افراد برای رابطه فرازناشویی نام گذاری کرده اند. خیانت یا رابطه فرازناشویی بسته به دید افراد متفاوت است. گاهی اوقات افراد ارتباط عاطفی به غیر همسر را هم خیانت می دانند و در مقابل بعضی آن را فقط در صورتی می دانند که رابطه جنسی شکل گرفته باشد. در هر صورت رابطه فرازناشویی به زمانی اطلاق می شود که فرد در رابطه رسمی ازدواج به علایق و امیال درونی خود خارج از رابطه پاسخ می دهد. و هرگونه رابطه عاطفی و جنسی که رابطه رسمی و تعهد شما را زیر سوال ببرد و آن را نقض کند.
دلایلی که افراد درگیر روابط فرازناشویی می شوند
-
نادیده گرفتن آموزش های زناشویی
خیلی از زوج ها آموزش های لازم جهت برخورد با چالش ها، اهمیت صحبت و تعامل در رابطه، آشنایی با روش های آمیزش جنسی را نادیده می گیرند و اصرار دارند با گذشت زمان همه چیز در رابطه شان برطرف خواهد شد در حالی که واقعیت چیزی دیگری را نشان می دهد. اگر هیچ گونه نقطه نظر موافقی در اوایل ازدواج با یکدیگر نداشته اید اکنون گرفتار یک رابطه فرازناشویی شده اید. و به نوعی مشکل شما بزرگتر شده است.
-
کنجکاوی جنسی
کنجکاوی جنسی از دیگر عواملی است که افراد را به روابط فرازناشویی می کشاند. برخی افراد با وجود رابطه نسبتا متعادل در زندگی متاهلی به سمت رابطه فرازناشویی کشیده می شوند که می توان به آرمان گرایی جنسی و تنوع طلبی افراد اشاره کرد.
-
ازدواج نادرست
ازدواج های نادرست، ازدواج در سن پایین، تغییر در معیارهای جنسی و گرایشات جنسی در میانسالی می تواند زمینه ساز روی آوردن به رابطه فرازناشویی باشد. در ازدواج سالم شخصیت سالم یکی از مهم ترین فاکتورهای است که بسیار اهمیت دارد. در افرادی که به روابط فرازناشویی روی می آورند شخصیت های با تیپ اخلاقی تندمزاج و بی ثبات مشاهده می شود. افرادی که هیجان طلب هستند و از زندگی یکنواخت لذتی نمی برند. این گونه افراد بی توجه به نیازهای درونی طرف مقابل در پی رفع امیال و عواطف شخصی خود هستند.
-
نداشتن اعتماد بنفس
از دلایل رابطه فرازناشویی که مربوط به شخصیت افراد می شود می توان به تیپ شخصیتی افرادی اشاره کرد که اعتماد به نفس پایینی دارند و در رابطه متاهلی خود حس خودارزشمندی را نتوانسته اند رفع کنند و به دنبال تایید هستند.
-
پنهان کاری و ایجاد رابطه جدید
کشف رابطه جدید و علاقه به پنهان کاری در تیپ های شخصیتی وجود دارد و آن ها را علاقمند به رابطه ی خارج از ازدواج می کند. و باعث می شود روابط کوتاهی در چارچوبی غیرمتعارف از نظر جنسی تجربه کنند تا به نوعی حس درونی متزلزل را آرام کند.
نشانه های بارزی که به نوعی نشان دهنده رابطه فرازناشویی است
- کاهش علاقه جنسی
- بی میلی و نداشتن جذابیت
- عدم صمیمیت و انرژی
- نداشتن تعامل و گفت و شنود
- پرخاشگری و خشم
- بی علاقگی و دلسردی
- تحقیر و بی اعتنایی
- عدم مسئولیت و تعهد
- مقایسه مدام
- بی تفاوتی نسبت به مشکلات
روابط فرازناشویی از نظر مشاوره خانواده
خانواده مهم ترین رکن در سلامت جامعه و به عنوان محل پرورش روانی و جسمی فرزندان شما شناخته می شود همین کافی است تا به اهمیت آن پی ببریم. روابط فرازناشویی علل منفی زیادی را به جای می گذارد.
از نظر مشاوره روابط فرازناشویی یک فرایند پیچیده که در آن خیلی عوامل دخیل هستند.
- مهارتهای ارتباطی ضعیف
- عوامل اقتصادی
- مشکلات جنسی
- عدم مهارت کنترل بجران
- نداشتن مهارتهای زندگی
با ذکر عوامل بالا متوجه خواهیم شد ازدواج بدون آشنایی با عوامل ساختاری مهم منجر به شکست و ارتباطات سوم خواهد شد. یادگیری مهارتهای مهم زندگی شامل کنترل خشم و پرخاشگری، باورهای نادرست جنسی و عاطفه و هیجان متناسب را شما می توانید با کمک مشاور و درمانگر خانواده حل کنید. و بی شک حل بحران های زندگی متاهلی و گرفتار شدن در روابط فرازناشویی مسیری نیست که شما به تنهایی بتوانید ان را برطرف کنید. حتی موفق ترین ازدواج ها نیز گاهی با موانعی روبه رو می شود پس استفاده از تجارب درمانگر خانواده برای شما مثمرثمر واقع خواهد شد. ما کلینیک پیروزی را به شما معرفی می کنیم. بهتر است در خصوص مشکلات و روابط فرازناشویی به کلینیک پیروزی مراجعه کنید و با گرفتن راهکارهای در این خصوص اضطراب خود در را در مورد فشارهای پیش آمده کاهش دهید.
بیشتر بخوانید : بهترین مرکز سکس تراپی شرق تهران
سوالات متداول روابط فرازناشویی
-
آیا نبود عشق میان زوجین می تواند پیش بینی کننده روابط فرازناشویی باشد؟
دلبستگی در ازدواج تعیین کننده نوع عملکرد زوجین است. دلبستگی و میزان عشق مساله مهمی است که با بررسی آن عمق رابطه مشخص می شود نبود صمیمیت و عشق می تواند زمینه ساز روابط سوم برای شما بشود.
-
آیا رضایت جنسی در روابط فرازناشویی تاثیر گذار است؟
در ازدواجی که خبر از رابطه ی فرازناشویی دارد نشانه هایی مثل بی توجهی، دلسردی و بی اعتنایی، عدم علاقه و بی میلی در صحبت و گفت و گو، کاهش میل جنسی، مقایسه با افراد دیگر مشاهده می شود. ناآگاهی در مورد مسائل جنسی می تواند سرچشمه بسیاری از اختلافات روانی، رفتاری باشد. داشتن یک رابطه جنسی مطلوب و مناسب از جمله موردهای مهمی است که تعیین می کند افراد چرا فرد سومی را به زندگی خود وارد می کنند.
-
آیا کمک گرفتن از مشاوره خانواده کمکی به مشکل پیش آمده می کند؟
زمانی که افراد با روابط فرازناشویی همسر خود مواجه می شود هجومی از احساسات منفی مثل شوک، خشم، غم، افسردگی ،خود سرزنشی، انتقام ونفرت را تجربه می کنند. بخاطر درگیری ذهن خود با انبوهی از افکار نمی توانند تصمیم درستی بگیرند. این افراد برای کمک به سلامت روان خود هم نیاز به مشورت با درمانگر خانواده دارند تا با بیان مساله و تخلیه انرژی منفی توان مقابله با این چالش و تصمیم گیری نهایی را داشته باشند.
-
آیا فریب کاری می تواند نشان دهنده روابط فرازناشویی باشد؟
فریب کاری یا پنهان کاری انجام دادن کارها بدون اطلاع همسر تعریف می شود. در لایه زیرین فریب کاری هجومی از افکار نادرست مانند از دست دادن طرف در صورت فهمیدن مساله است. و فرد را رابطه متاهلی به سمت عدم صداقت سوق می دهد. در حالی که ترس زیربنای رفتار فریبکارانه است اما فرد هیچ وقت کارهای خود را گردن نمی گیرد و به نوعی همیشه سرپوشی برای کارهای خود دارد.
-
چه واکنشی را در صورت فهمیدن رابطه داشته باشید؟
مطمئنا شما با فهمیدن این موضوع خشمگین خواهید شد و ممکن است عملکردی خارج از کنترل از خود نشان بدهید. اما باید بدانید نیاز است که شما فرصت صحبت را به طرف مقابل بدهید و به صورت خصوصی و دخالت دیگران از او بخواهید برای شما دلایل خود را شرح دهد. اگر قادر به صحبت نبودید از زوج درمانگر کمک بخواهید. و سعی کنید بر اساس احساست تصمیم نگیرید در وهله اول به طلاق فکر نکنید.
سخن آخر
در ازدواج چالش های بسیاری به وجود می آید که یکی از آن ها رابطه فرازناشویی است. برای شناسایی اینکه چرا افراد به این رفتار مخرب دست می زنند عوامل زیادی وجود دارد مثل شخصیت هیجان طلب و کنجکاو، معیارهای جنسی مغایر، عدم تعهد و علاقه در ازدواج و…که به آن ها اشاره داشتیم. در رابطه فرازناشویی فرد دست به عملی می زند تا امیال درونی و تنش های که در ساختار وجودی برایش مشکل ایجاد کرده را کاهش دهد و به نوعی تسکین دردهای او باشد. خیانت یا رابطه فرازناشویی خود را با عوامل زیادی مانند بی علاقگی و بی توجهی به زندگی متاهلی، کاهش میل جنسی، کاهش رضایت زناشویی، عدم جذابیت و… نشان می دهد. و در آخر افراد با عملکرد خود نشان می دهند که خواستار این زندگی نیستند.
در صورت اطلاعات بیشتر و رفع مشکلات زناشویی به صفحه ” مشاوره خانواده ” مراجعه کنید.