رابطه ناسالم علائم و عواقب آن

رابطه عاطفی یکی از مهم ترین ارکان زندگی هر فردی است. یک رابطه سالم علاوه بر شاد کردن زندگی افراد، بر موفقیت و پیشرفت آن ها نیز تاثیر بسزایی دارد. متقابلا رابطه ناسالم هم تاثیر منفی زیادی بر زندگی افراد می گذارد، برای مثال عزت نفس آن ها را کاهش می دهد. بعضی از افرادی که رابطه عاطفی ناسالم را تجربه کرده اند، به سختی می توانند به افراد اعتماد کنند. از این رو بسیار مهم است که همه انسان ها بتوانند رابطه خود را مدیریت کنند و در صورت اشتباه بودن آن را تغییر یا پایان بدهند.
رابطه سالم و ناسالم
اولین راهکار برای بهبود رابطه خود با همسر این است که تشخیص دهیم در رابطه ای سالم قرار داریم یا ناسالم؟ بعد آن می توانیم شرایط رابطه خود را تغییر دهیم یا برای بهبود آن برنامه ریزی کنیم. مهم ترین تفاوت روابط سالم و ناسالم عبارت است از:
- در یک رابطه سالم هردو طرف حامی یکدیگر هستند. در روابط عاطفی سالم، زوج ها در هر شرایط و موقعیتی که قرار داشته باشند، کاملا از هم حمایت می کنند. همچنین همیشه سعی دارند حس پذیرش و اعتماد به را به پارتنر خود منتقل کنند. اما در رابطه ناسالم اینطور نیست. افرادی که در رابطه ناسالم قرار دارند از حمایت زوج عاطفی خود برخوردار نیستند و دائما حس تنهایی دارند.
- یکی دیگر از مهم ترین تفاوت روابط سالم و ناسالم در میزان حفظ احترام دو طرف است. زوج هایی که ارتباط سالمی با یکدیگر دارند همیشه به طرف مقابل احترام می گذارند و به حریم شخصی او تجاوز نمی کنند. اما رابطه ناسالم اینطور نیست. روابط ناسالم هیچ خط قرمزی ندارند و هردو فرد به یکدیگر بی احترامی می کنند.
- تفاوت دیگر روابط سالم و ناسالم در پذیرش تفاوت ها است. در روابط سالم زوج ها تفاوت و اختلاف نظرهای پارتنر خود را می پذیرند و همیشه سعی دارند مناسب ترین انتخاب را داشته باشند. اما در روابط ناسالم، اختلاف نظرها در نهایت منجر به جدایی می شود.
- نکته دیگر اینکه افرادی که در رابطه ناسالم باشند، هیچ تسلطی بر هیجانات مثبت و منفی رابطه خود ندارند، اما در روابط سالم افراد به درستی می توانند هیجانات مختلف را کنترل کرده و انرژی مثبت به طرف مقابل انتقال دهند.
*البته تفاوت های زیادی میان رابطه سالم و ناسالم وجود دارد که در این مقاله نمی توان به همه آن ها اشاره کرد. اما شما می توانید با توجه به همین تفاوت های ذکر شده نیز، نوع رابطه خود را به طور کامل تشخیص دهید.
علائم رابطه ناسالم
اغلب نشانه های رابطه ناسالم در موارد زیر خلاصه می شود.
خیانت
متاسفانه در روابط عاطفی ناسالم زوجین به راحتی به یکدیگر خیانت می کنند. خیانت تمام سنگ بنای اعتماد روابط را از بین می برد. از طرفی هم فردی که خیانت دیده حتی با وجود بخشیدن همسر خود، دائما نگران بروز دوباره این اتفاق است و مانند سابق نمی تواند به پارتنر خود اطمینان داشته باشد.
عدم مراقبت از خود
در یک رابطه ناسالم افراد به قدری درگیر رابطه می شوند که خود و سلامتی شان را فراموش می کنند. برای مثال سرگرمی های سابق خود را کنار می گذارند یا به طور کلی رسیدگی، ورزش و تغذیه سالم و غیره را فراموش می کنند.
رفتارهای مالی منفی
یکی دیگر از نشانه های روابط عاطفی ناسالم، رفتارهای مالی منفی است. برای مثال ممکن است شریک عاطفی تان بدون هماهنگی با شما تصمیمات مالی بدی بگیرد.
استرس مداوم
یکی دیگر از نشانه های روابط منفی، استرس مداوم است. زیرا زوج هایی که رابطه ناسالم دارند دائما در تنش و اضطراب هستند و حجم زیادی از فشارهای روحی مختلف را تجربه می کنند. البته فراموش نکنید در همه روابط میزان معقولی از استرس وجود دارد با این حال یک تهدید جدی برای سلامت جسمی و روحی افراد محسوب نمی شود.
بازجویی کردن
افرادی که در رابطه ناسالم هستند، همیشه مورد بازجویی پارتنر خود قرار می گیرند. آن ها باید دائما شرایط خود را گزارش دهند برای مثال به سوال های مانند کجا هستند یا در حال انجام چه کاری هستند پاسخ می دهند. سوال کردن مداوم تا جایی ادامه دارد که فرد احساس ناامنی می کند.
امید به تغییر
یکی دیگر از نشانه رابطه اشتباه این است که پاتنر شما می داند که رفتارهای اشتباهی دارد و همیشه از شما برای تغییر آن ها فرصت می خواهد. اما مسئله اینجاست که هیچگاه برای تغییر خود قدمی برنمی دارد.
پنهانکاری
در روابط ناسالم زوج ها همیشه در حال پنهانکاری هستند و از نشان دادن واقعیت به شریک عاطفی خود واهمه دارند.
محدود شدن شبکه ارتباطی
رابطه ناسالم موجب محدود شدن شبکه ارتباطی افراد می شود. در واقع افراد مجبور می شوند برای حفظ رابطه و عدم ناراحت شدن شریک عاطفی خود، روابط شان را محدود کنند. این در حالی است که می دانند هیچ اشتباهی در ارتباطات شان وجود ندارد و تنها همان ارتباطات معمولی روزمره همیشگی را دارند. اما پاتنر آن ها نسبت به روابط ساده نیز واکنش بدی دارد.
حسادت
در رابطه عاطفی اشتباه، زوج ها نسبت به طرف مقابل خود حسادت می ورزند و از بابت پیشرفت او احساس ناراحتی دارند!
حرمت شکنی
صمیمیت زوج ها نباید موجب تجاوز به حریم شخصی طرف مقابل شود. از این رو اگر شریک عاطفی شما با وجود اطلاع از خط قرمزهایتان بازهم اعتنایی نسبت به آن ها ندارد و همیشه در حال حرمت شکنی است، یعنی رابطه تان اشکالاتی دارد.
چرا در یک رابطه ناسالم می مانیم؟
گاهی وقت ها فرد با وجود اطلاع از مشکلات شدید رابطه عاطفی خود، باز هم آن را ادامه می دهد. در این شرایط تنها دلایل زیر می تواند موجب باقی ماندن او در رابطه ناسالم شود.
- فرد عزت نفس کمی دارد. یعنی تصور می کند با اتمام این رابطه هیچ فرد دیگری حاضر به برقراری رابطه با او نیست.
- فرد از اتمام رابطه و تنهایی ترس دارد.
- دائما در حال کوچک جلوه دادن مشکلات رابطه خود است و تصور می کنند این مشکلات در همه روابط وجود دارد.
- فرد با وجود ارتباط عاطفی ناسالم، وابستگی شدیدی به شریک عاطفی خود دارد.
- استقلال مالی کافی ندارد و از ترس مشکلات مالی بعد از جدایی، نمی تواند رابطه خود را پایان دهد.
- از حرف ها و قضاوت های اطرافیان ترس دارد.
عواقب روابط ناسالم
- ادامه یافتن یک رابطه ناسالم موجب آسیب رسیدن به روان افراد می شود. زیرا مشاجرات مداوم این روابط، فرسودگی اعصاب را به دنبال دارد.
- یکی دیگر از عواقب روابط ناسالم، کاهش اعتماد نفس و عزت نفس است.
- با وجود اینکه در رابطه اید، اما همیشه احساس بی پناهی و تنهایی می کنید.
- روابط عاطفی ناسالم حتی جسم افراد را هم مریض و فرسوده می کند.
- رابطه عاطفی اشتباه موجب منفی نگری شدید افراد می شود.
- افراد را نسبت به موقعیت های مختلف زندگی محتاط می کند، همین موضوع باعث می شود فرصت های زیادی را در زندگی از دست بدهند.
- از رشد شخصی افراد جلوگیری می کند.
چطور رابطه عاطفی ناسالم را تغییر بدهیم؟
اگر همین حالا در یک رابطه عاطفی ناسالم قرار دارید و می خواهید آن را به پایان برسانید، بهتر است در ابتدا تمام راه های موجود را امتحان کنید. برای مثال جلسات زوج درمانی را پیگیری کنید و از همسرتان بخواهید برای تغییر اوضاع تلاش کند. اگر طرف مقابلتان برای تغییر اوضاع مصمم باشد، قطعا موفق خواهد شد.
چطور یک رابطه ناسالم را به پایان برسانیم؟
شجاعت به خرج دهید
اتمام یک رابطه برخلافه آنچه افراد فکر می کنند راحت نیست! چطور می توان رابطه ای را که مدت ها برای پیشرفت آن تلاش کرده و سختی های زیادی را به جان خریده ایم، تمام کنیم؟ اما بهتر است واقعیت را بپذیرید. گاهی تنها راه نجات تان، پایان دادن به یک رابطه عاطفی ناسالم است. هرچند که مجبورید عشق زندگی خود را ترک کنید، اما ماندن در این رابطه بیش از ترک کردن شریک عاطفی تان به شما لطمه می زند. پس شجاعت به خرج دهید و با تمام سختی های پیش رو، رابطه را به پایان برسانید. مطمئن باشید در ادامه زندگی فرصت ورود به روابط سالم تری برایتان ایجاد می شود.
به عاقبت رابطه خود نگاه کنید
شاید با خود بگویید تمام سختی های پیش رو را به جان می خرم و در رابطه می مانم، اما بهتر است پیش از این کار، به عاقبت خود در انتهای رابطه نگاه کنید. آیا شریک عاطفی تان تغییر می کند؟ شاید هم در اینده همه چیز بدتر از امروز باشد. پس بهتر است با دوراندیشی درست در این مسیر قدم بردارید.
از مشاور کمک بگیرید
وجود یک مشاور همیشه کمک کننده است. اگر برای اتمام رابطه خود و دست و پنجه نرم کردن با مشکلات بعدی به یک راهنما نیاز دارید بهتر است از یک روانشناس کمک بگیرید. روانشناسان به خوبی می توانند شما را برای مقابله با مشکلات احتمالی بعد از اتمام یک رابطه، آماده کنند.
سخن اخر
در این مقاله سعی کردیم، درباره رابطه ناسالم و تمام جنبه های آن با شما خوانندگان عزیز صحبت کنیم. فراموش نکنید رابطه ناسالم می تواند زندگی شما را به تباهی بکشاند. پس برای تغییر شرایط خود، همه تلاشتان را به کار بگیرید. مشاوران مجموعه پیروزی نیز در این مسیر کنار شما هستند. تنها کافی است از طریق سایت کلینیک پیروزی با کارشناسان خبره مجموعه ما ارتباط بگیرید.