از خرافات فرهنگی تا واقعیت های علمی روانشناسی

برخی باورها و افکار اشتباه در جامعه ما تبدیل به فرهنگ شده اند. این افکار به قدری در ذهن و ناخوداگاه مردم نفوذ کرده اند که مسیر زندگی شان را به طور کامل عوض خواهند کرد. اما علم روانشناسی این باورها را قبول ندارد و تمام ان را رد می کند.
در علم روانشناسی همه چیز بر پایه منطق پیش می رود و هیچ خرافه ای قابل قبول نیست. برخی باورهایی که به اعتقاد بسیاری از مردم درست هستند و باید بر مبنای ان ها زندگی را گذراند، از دیدگاه روانشناسی کاملا اشتباه تلقی می شوند. بنابراین باید این باورها را بنشاسید و برای زندگی بهتر، آن ها را تغییر دهید.
خرافات فرهنگی جز تباهی حال و آینده بشر اتفاق دیگری در پی ندارند. خرافه ها انسان را در جهل و نادانی نگه می دارند و ا جازه رشد را به او نمی دهند. افکار خرافه گونه به قدری برای برخی تبدیل به ایمان و باور شده است که نمی توانند به راحتی آن ها را کنار بگذارند.
خرافات فرهنگی در مقابل واقعیت های علمی روانشناسی
در ادامه چند مورد از باورها و خرافه های فرهنگی را می اوریم و واقعیت های علم روانشناسی در مورد ان خرافه ها را مطرح می کنیم. با تکیه بر این واقعیت ها به مرور می توانید افکار اشتباه و خرافه ها را کنار بگذارید و قدم مثبت برای پیشرفت و تعالی خود بردارید:
نمی توانم غمگین بمانم، چون تا ابد غمگین خواهم ماند
به خودتان اجازه سوگواری بدهید و وقتی اتفاق غم انگیزی رخ می دهد، دوره سوگ آن را پشت سر بگذارید. هیچ کس در این دنیا نیست که غم از دست دادن را تجربه نکرده باشد؛ اما خیلی ها بر این باورند که نباید برای این اتفاق غمگین شوند، در غیر این صورت غم تا پایان عمر دامن گیر ان ها خواهد بود.
اگر اجازه ندهید غمگین باشید، احساس های هیجانی تان بیشتر می شوند و وقتی که جلوی احساس ناراحتی تان را می گیرید، رفتارهای اعتیادگونه بیشتری خواهید داشت.
بنابراین اگر با یک اتفاق بد اجازه سوگواری و ناراحتی به خود را ندهید، در چرخه معیوبی گرفتار می شوید که با غم و ناراحتی ایجاد شده است. این چرخه روی تمام زندگی تان تاثیر منفی می گذارد و اتفاقی که نمی خواستید، رخ می دهد؛ یعنی تا همیشه در غمی ناخواسته که قصد ندیدنش را دارید، خواهید ماند.
همیشه باید ثابت کنم که انسان خوبی هستم
شما همیشه نمی توانید در همه زمینه ها خوب باشید؛ تقریبا همه انسان های خوب و موفق نقطه ضعف هایی دارند. بنابراین به دنبال همیشه خوب بودن نباشید، در غیر این صورت انسان کمالگرایی می شوید و هیچ چیز در زندگی راضی تان نمی کند.
باور همیشه خوب بودن باعث می شود احساس بی ارزشی کنید، چون همیشه به دنبال خوب شدن هستید و از موقعیت فعلی تان رضایت نخواهید داشت. این باور، احساس ناامنی تان را نیز بیشتر می کند؛ چون تا خوب نشوید، احساس امنیت به سراغ تان نمی آید.
بنابراین به خودتان فرصت اشتباه کردن بدهید و با مرتکب شدن به خطا خود را سرزنش نکنید. هر انسانی نقطه ضعف هایی دارد و با قول این ویژگی ها سعی در خوب شدن خواهد کرد.
نمی توانم چیزهای خوب زندگی ام را از دست بدهم، باید این احساس نابود شود
از دست دادن، بخشی از زندگی است، بنابراین نباید این احساس را نادیده بگیرید. اگر نتوانید با این احساس کنار بیاید، تا همیشه ترس از دست دادن خواهید داشت و این ترس لذت زندگی تان را از بین می برد. ترس از دست دادن موجب منزوی شدن تان می شود و نمی گذارد از لحظه حال تان لذت ببرید.
خرافه اینکه بدون یک موقعیت خاص نمی تواننم زندگی کنم، در ذهن و افکار بسیاری از مردم نقش بسته است. آن ها فکر می کنند اگر فلان موقعیت خاص را از دست بدهند، زندگی برایشان غیر قابل تحمل می شود. اما این افراد فراموش کرده اند که با از دست دادن یک موقعیت، موقعیت جدیدی سر راه زندگی شان به وجود می اید. این موقعیت می تواند بسیار بهتر باشد و پیشرفت و حال خوب بیشتری برایشان به ارمغان بیاورد.
بنابراین در لحظه زندگی کنید، با احساس از دست دادن تان کنار بیایید و بپذیرید که در دنیایی زندگی می کنید که هر لحظه ممکن است به دلیل یک موقعیت به ظاهر خوب زندگی تان از بین برود.
باید بیشتر احساساتم را نادیده بگیرم، چون مانع پیشرفتم می شوند
یکی از خرافه هایی که بیشتر مردم به ان گرفتار شده اند، نادیده گرفتن احساسات است. ان ها می گویند نباید عصبانی شوم، چون آدم های سالم عصبانی نمی شوند؛ نباید بترسم، چون انسان قوی نمی ترسد؛ نباید احساساتم را بروز دهم، چون دیگران فکر می کنند که ضعیف هستم.
در پی تمام این افکار، حقیقتی گم شده که باید هر چه زودتر آن را بیابید و آن انسان بودن است. ما انسان هستیم و این یعنی طیف گسترده ای از احساسات را داریم که باید تجربه شوند.
با نادیده گرفتن احساسات و سرپوش گذاشتن روی انه ا باعث بروز رفتارهای ناسالم و اعتیادآور می شوند. بنابراین احساسات خود را بپذیرید و ان ها را متوقف نکنید.
همه باید من را تایید کنند
یکی دیگر از خرافه های فرهنگی جالب تایید دیگران است. برخی از افراد حتی کسانی که سال ها زندگی کرده اند و تجربه زیادی دارند، تمام زندگی شان به دنبال تایید دیگران هستند. اما این اشتباه است.
شما باید اجازه دهید که برخی افراد شما را تایید نکنند و با پذیرش این موضوع، رنجیده خاطر نشوید. شما باید از عدم تایید دیگران پله ای برای موفقیت و رشد بیشتر خود بسازید. انتقادها می توانند نقطه های ضعف تان را به شما نشان دهند و کمک تان کنند به پیشرفت و ترقی برسید.
به دنبال تایید دیگران بودن شما را فردی نیازمند به محبت نشان می دهد. در نتیجه افراد شما را فردی ارزشمند نمی دانند و توجه بسیار کمی به شما خواهند داشت. هر چند ان ها با زبان از شما دلجویی کنند، اما حقیقت این است که شما را فردی ضعیف می دانند که تمام عمر و زندگی اش را صرف جلب تایید ان ها کرده است.
وقتی به دنبال تایید دیگران باشید و بخواهید عشق ان ها را دریافت کنید، باید تمام زندگی تان را برای دوست داشتنی بودن صرف کنید. این به هیچ وجه باعث رضایت شما از زندگی تان نمی شود. هیچ کس نیست که برای همیشه دوست داشتنی باشد. همه انسان ها رفتارهایی دارند که شاید از نگاه برخی نادرست و ناپسند باشد. بنابراین زندگی تان را صرف تایید دیگران نکنید و این باور غیر عاقلانه را از بین ببرید.
افراد متضاد همیشه جذب یکدیگر می شوند
شاید تا به الان بارها شنیده باشید که می گویند افراد هر چقدر متضاد یکدیگر باشند، زندگی مشترک صمیمانه ای خواهند داشت. در واقع آن ها، انسان ها را مثل دو قطب مخالف اهنربا می دانند که جذب یکدیگر می شوند و زندگی سالمی پیش رو خواهند داشت.
اما حقیقیت این است که وجود تضاد و تفاوت های زیاد بین همسران چیزی جز شکست در زندگی مشترک در پی ندارد. بنابراین این خرافه را نادیده بگیرید و به تضادها و تفاوت ها قبل از شروع زندگی مشترک اهمیت دهید. زوجین بهتر است به جای پوشت گوش انداختن مسائل خود از یک متخصص حوزه زوج درمانی کمک بگیرند.
با بالارفتن سن، غمگین تر می شویم
یکی از خرافه های اجتماعی که بین بیشتر مردم رواج دارد، غمگینی با افزایش سن است. بیشتر انسان ها بر این عقیده اند که هر چقدر سن شان بیشتر شود، غمگین تر می شوند.
با تحقیق های روانشانسی مختلف محقق ها به این نتیجه رسیده اند که افراد بالای 65 سال اغلب شادتر زندگی می کنند. همچنین تحقیقی روی 28 هزار امریکایی انجام شد که طی ان محققین دریافتند که یک سوم افراد مسن زندگی شاد و پرنشاطی دارند.
مطالعه بیشتر: شکست عاطفی و روشهای مقابله با آن
خشم خود را بروز بده تا کمتر شود
خرافه دیگر بروز دادن خشم برای کمتر شدن ان است. بسیاری بر این عقیده هستند که اگر عصبانی شدید، باید خشم تان را با شکستن چیزی نشان دهید یا به چیزی یا کسی ضربه بزنید. اما این اتفاق فقط به خشم تان دامن می زند و نتیجه ای جز خشم بیشتر در پی ندارد.
اگر خشمگین شدید، بهترین راهکار این است که نفس های عمیق بکشید و تفکرتان را در مورد عاملی که باعث شده خشمگین شوید؛ تغییر دهید. شما باید بتوانید خشم تان را کنترل و مدیریت کنید تا بیشتر نشود.
همیشه باید خوشبین باشم
هیچ کس نیست که بتواند افسار تمام افکار ذهنش را در دست بگیرد. حقیقت این است که در طی روزها هزاران فکر مختلف وارد ذهن ما می شوند و ما نمی توانیم همه ان ها را کنترل کنیم. برخی از این افکار منفی هستند و ما باید این موضوع را بپذیریم که گاهی نمی توانیم کنترل همه آنها را به دست بگیریم.
تلاش برای خوشبین بودن خوب است، اما اگر گاهی منفی فکر کردید، نباید خود را بابت این موضوع تنبیه کنید. شما نمی توانید باعث توقف چرخه ورود افکار منفی به ذهن تان شوید و فقط می توانیبد تعداد افکار را کاهش دهید.
مطالعه بیشتر: تحریک الکتریکی مغز TDCS
خرافات فرهنگی که باید تغییر کنند
در این مطلب مهمترین خرافه های فرهنگی را که باید تغییر کند و جای خود را به واقعیت های علمی بدهند که در کارگاه روانشناسی شرح داده میشوند، مطرح کردیم. اکنون این خرافه ها و راهکار از بین بردن شان را می دانید. اگر چنین باورهایی درون تان وجود دارد، بهتر است که هر چه زودتر تغییر پیدا کنند، در غیر این صورت زندگی تان را مختل می کنند و احساس آرامش تان را از بین می برند.