تکنیک های انتخاب شغل

انتخاب شغل مناسب یکی از مهم ترین عوامل زندگی هر فردی است. اگر افراد شغل مناسبی نداشته باشند، به طور قطع زندگی خوبی نخواهند داشت. اما آیا تا به حال از خود پرسیده اید که چطور می توانید یک شغل مناسب انتخاب کنید؟ آیا انتخاب شغل نیز به تکنیک های خاصی بستگی دارد؟ در پاسخ باید بگوییم بله، حتی انتخاب شغل آینده هم تکنیک های خاص خود را دارد. در ادامه این مقاله قصد داریم درباره تکنیک های انتخاب شغل مناسب صحبت کرده و از اهمیت به کارگیری این روش ها برایتان بگوییم.
ضرورت توجه به تکنیک های انتخاب شغل چیست؟
شغل افراد بر تمام جنبه های زندگی آن ها تاثیر می گذارد. گذشته از بحث درآمد و رفاه مالی، شغل بر جنبه های دیگر زندگی مانند خلق و خو و احساس شادی نیز موثر است. شاید این موضوع برایتان عجیب به نظر برسد اما کاملا واقعی است. تصور کنید شغلی پردرآمد دارید با این حال هیچ لذتی از انجام آن نمی برید، به سختی کار می کنید و به آسانی نیز خسته می شوید، آیا چنین شغلی مناسب شما است؟ به طور قطع خیر. زیرا درآمد مالی یک شغل به تنهایی نمی تواند نیاز افراد را برآورده کند. به همین دلیل است که مشاوران و روانشناسان به افراد توصیه می کنند، از تکنیک های انتخاب شغلی بهره ببرند، تا علاوه بر رسیدن به درآمدی مناسب در جنبه های دیگر زندگی خود نیز پیشرفت داشته باشند.
تکنیک های انتخاب شغل کدامند؟
حال این تکنیک هایی که کارشناسان، ما را به فراگیری آن ها ترغیب می کنند چیست؟ در ادامه به بررسی مهم ترین تکنیک های انتخاب شغل می پردازیم.
خودشناسی
اولین و مهم ترین تکنیک انتخاب شغل، مبحث خودشناسی است. افرادی که شناخت درستی از خود دارند، در انتخاب کار و منبع درآمد خود موفق ترند. زمانی که خود را بشناسید به شمت شغل های نامناسب با روحیه تان نمی روید. برای مثال اگر به کارهای هنری علاقه داشته باشید هیچ گاه در کارهای فنی موفق نمی شوید. پس انتخاب درست تری خواهید داشت.
شناسایی ارزش ها
موضوع مهم دیگری که در زمان انتخاب یک شغل موثر است، ارزش ها و اعتقادات شخصی تان است. اگر زمانی شغلی را انتخاب کنید که با ارزش ها و سبک زندگی تان مغایرت داشته باشند، به طور قطع در آن موفق نخواهید بود. از طرفی بسیاری از افرادی که بدون توجه به ارزش های خود کاری انتخاب کرده اند، در نهایت مجبور به ترک آن شدند.
در نظر گرفتن محدودیت ها
تکنیک بعدی در نظر گرفتن تمامی محدودیت های زندگی است. باید بدانید زندگی هیچ فردی کامل نیست و هیچ کس در رفاه کامل به سر نمی برد. همه افراد در زندگی خود با محدودیت هایی دست و پنجه نرم می کنند. برای مثال فردی که در منطقه کویری زندگی می کند امکان انجام مشاغل دریایی را ندارد مگر اینکه حاضر به ترک خانواده و شهر خود باشد. همچنین فردی که در رشته خاصی مانند هتل داری یا پزشکی تحصیل کرده امکان انتخاب شغل دبیری را ندارد. از آنجا که محدودیت ها نیز نقش موثری در تعیین آینده شغلی شما دارند، بهتر است از همان ابتدا آن ها را در نظر بگیرید و سپس برای کار خود تصمیم گیری کنید.
رویاپردازی بیهوده
گاهی افراد با رویاپردازی های بیهوده زندگی و آینده کاری خود را نابود می کنند. شاید در بچگی رویای پزشکی در سر داشته اید اما بعد از مدتی متوجه عدم استعداد خود در رشته تجربی شده باشید، پس در چنین شرایطی باید رویای کودکی خود را فراموش کنید و یک انتخاب درست داشته باشید. البته بسیاری از افراد با تلاش توانسته اند به آرزوهای بچگی خود دست یابند اما همیشه اینطور نیست. پس حتما واقع نگری و رویاپردازی را در کنار هم پیش ببرید و تنها در آرزویی اشتباه غرق نشوید.
اولویت بندی
فهرستی از کارها و مشاغل مناسب خود تهیه و آن ها را اولویت بندی کنید. طبق پژوهش محققان، هر انسان حداقل در 5 کار مختلف استعداد عالی دارد. گاهی استعداد افراد در کارهای هنری است و گاهی استعداد انجام کاری مانند دبیری را دارند. در هر دو حالت تهیه یک لیست از مشاغل و اولویت بندی آن ها می تواند مسیر کاری شما را بهتر مشخص کند.
کمک گرفتن از افراد با تجربه
یک تکنیک موثر برای انتخاب شغل مناسب، کمک گرفتن از افراد با تجربه است. برای مثال اگر تصمیم گرفتید که معلم شوید می توانید تمام ابهامات و سوالات خود را درباره مسیر معلمی لیست کرده و از افراد متبحر بپرسید. همچنین جلسات مشاوره با کارشناسان تعیین شغل نیز در انتخاب درست شما تاثیرگذار است.
نوشتن رزومه حرفه ای
لازمه رسیدن به یک شغل خوب، داشتن رزومه ای کامل است. رزومه شما نشان دهنده تجربه ها و توانایی تان است. پس رزومه ای کامل و جامع از کارها و فعالیت های خود تهیه کنید. اگر فکر می کنید که در نوشتن رزومه مهارت کافی ندارید، بهتر است از مشاوران این زمینه کمک بگیرید. همچنین می توانید از آموزش های رایگان و آنلاینی که در اینترنت وجود دارد برای نوشتن یک رزومه استفاده کنید.
اشتباهات رایج در انتخاب شغل مناسب
تقلید از دیگران
یکی از بزرگ ترین اشتباهات افراد در انتخاب شغل آینده شان، تقلید کورکورانه از دیگران است. در گذشته انتخاب شغل کاملا موروثی بود و فرزندان یک خانواده متناسب با شغل پدرشان، وارد کارهای مختلف می شدند. اما در حال حاضر اینطور نیست. باید بدانید موفقیت یک فرد در کارش دلیل برموفقیت شما در همان شغل نیست. پس تقلید اشتباه از دیگران را کنار گذاشته و تنها متناسب با شرایط، ارزش ها و عقاید خود شغلی مناسب را برگزینید.
انتخاب رشته بدون داشتن علاقه
هدف اصلی همه افراد از رفتن به دانشگاه و تحصیل در رشته های گوناگون، به دست آوردن موقعیت شغلی مناسب است. از این رو هیچگاه یک رشته اشتباه شما را به مسیر دلخواهتان نمی رساند. بهتر است برای تحصیل رشته ای مناسب تلاش کنید اما اگر در آن رشته قبول نشدید، راه های دیگر را امتحان کنید و عمر خود را در تحصیل یک رشته نامناسب تلف نکنید.
توجه به نظرات افراد بی تجربه
در مسیر شغلی خود با هر کسی مشورت نکنید. بسیاری از افراد توانایی مشاوره دادن در زمینه شغلی به شما را ندارند. از طرفی هم ممکن است به فکر منافع شخصی خود باشند. پس با هر کسی مشورت نکنید. فرقی نمی کند این شخص عضوی از خانواده شما باشد یا یک دوست و آشنای قدیمی، در هر حال بدون توانایی و مهارت لازم نمی تواند شما را به درستی راهنمایی کند.شما می توانید با دریافت مشاوره شغلی و مشورت با مشاور بهترین شغل را انتخاب کنید.
توجه به عنوان شغلی
بعضی از مشاغل با وجود اسم پرزرق و برقی که دارند، از بازار کار نابسامانی برخوردارند. حتی بعضی از رشته های پزشکی هم همینطور هستند. پس هیچگاه صرفا به دلیل نام و شهرت یک شغل آن را انتخاب نکنید. این دسته از کارهای پرزرق برق سختی های فراوانی هم دارند و برای همه افراد مناسب نیستند.
عدم توجه به نیازهای درونی
احساسات خود را نادیده نگیرید. در بسیاری از موارد احساسات افراد اشتباه نمی کند. اگر به خوبی حس می کنید که آینده تان در آن شغل چه خواهد شد به آن توجه کنید تا انتخاب درست تری داشته باشید.
بروز رفتار هیجان زده و بدون فکر
هیجان زیاد چشم افراد را به روی واقعیت ها می بندد. پس بهتر است در زمان به کار بستن تکنیک های انتخاب شغل و درنهایت انجام کار مورد نظرتان به خوبی هیجانات را کنترل کنید تا بعدها به مشکل نخورید.
توجه بیش از حد به آینده شغلی
زندگی در حال، جریان دارد و هیچ کس نمی داند که در آینده چه اتفاقاتی قرار است رخ دهد. انتخاب یک شغل تنها با توجه آینده آن، کاری نادرست است. اگر تنها هدفتان از انتخاب یک کار و مسیر درآمدی، پیشرفت در آینده است، و مسائل دیگری مانند علاقه و ارزش های شخصی را در نظر نمی گیرید، نتیجه درستی از تصمیم خود دریافت نخواهید کرد.
اهمیت انتخاب یک شغل مناسب چیست؟
همه افراد برای ادامه بقای خود به منبع درآمد و شغلی مناسب احتیاج دارند. به همین دلیل باید شغل مناسبی را انتخاب کنند. افرادی که از کار خود راضی هستند به رشد و پیشرفت جامعه نیز کمک بزرگی می کنند. زیرا آن ها به وظایف سازمانی خود به درستی عمل کرده و موجب توسعه کشور می شوند. جالب است بدانید طبق آمار یکی از مهم ترین عواملی که موجب رشد و توسعه کشورهای پیشرفته شده، رضایت افراد از شغل شان است. به همین دلیل انتخاب کار مناسب اهمیت زیادی در زندگی افراد مختلف دارد.
عوامل موثر در انتخاب شغل
- والدین
- دوستان
- افراد معروف
- جو غالب جامعه
- صدا و سیما
- شبکه های اجتماعی
شغل یک انسان یکی از مهم ترین بخش های زندگی اوست. اگر کار مناسبی نداشته باشید به طور قطع آینده خوبی هم نخواهید داشت. از این رو در این مقاله به بررسی تکنیک های انتخاب شغل پرداختیم و سعی کردیم مهم ترین نکات انتخاب یک فرصت کاری مناسب را بیان کنیم. شما می توانید با توجه به نکات این مقاله انتخاب بهتری داشته باشید. از طرفی هم اگر به مشاوره نیاز دارید می توانید با روانشناسان ما در مجموعه کلینیک پیروزی ارتباط بگیرید.