تفاوت روانشناس و روانپزشک

قطعا شما هم با یک سری افراد برخورد کرده اید که با مشکل مواجه شده اند ولی نمی دانند پیش یک روانشناس بروند یا یک روانپزشک و تازه به دنبال تفاوت روانشناس و روانپزشک می گردند. بعضیا رو دیدم که صرفا با شنیدن این جمله که تو مشکل داری و باید بری پیش روانشناس یاد داروهای اعصاب می افتند و قید حل کردن مشکلاتشون و میزنند .اما باید بدونیند که خیلی از مسائل فقط با رفتن پیش روانشناس حل می شود و اصلا نیاز نیست که شما نگران مشکل روانی و مصرف قرص باشید.تازه بعضی وقتا همین کمک گرفتن از روانپزشک و مصرف دارو خیلی روند بهبودی رو سریع تر می کنه.پس بدون اینکه در مقابل این موضوع گارد بگیرین بهتره که فرق روانشناسی و روانپزشکی را بدانید.
روانشناس کیست؟
روانشناسی علم مطالعه رفتار و فرایندهای ذهنی تعریف شده است، با توجه به این تعریف میتوان گفت که مطالعه در تمام زمینه های مربوط به کلیه رفتارهای انسان ، سایر موجودات زنده و حتی رفتارهای جوامع و فرهنگها مختلف نیز میتواند به روانشناسی مرتبط شود. علاوه بر آن فرایندهایی همچون تفکر ، حافظه ، احساس و ادراک و سایر مقوله های شخصیتی و روانی نیز در حیطه مطالعات روانشناسی میباشد از آن رو گرایشات بسیاری نیز زیر مجموعه این علم گسترده میباشد که از آن جمله میتوان به روانشناسی بالینی ، عمومی ، تجربی ، تربیتی ، سلامت ، صنعتی ، کار ، فرهنگ ، تبلیغات ، ژنتیک ، خواب و غیره نام برد که هرکدام نیز به نوبه خود به زیر مجموعه های تخصصی تری تقسیم میگردند.
روانشناس چه بیماریهایی را درمان میکند؟
- مشکلات رفتاری و افسردگی
- افرادی که با سایز بدنشان مشکل دارند
- افرادی که قصد صدمه زدن به دیگران را دارند
- افرادی که انرژی زیادی دارند
- افرادی که مواد مخدر و الکل استفاده می کنند
روانپزشک کیست؟
روان پزشک پزشکی است که در زمینه ی درمان بیماری های روحی روانی تخصص دارد. از آن جایی که روان پزشک مدرک پزشکی دارد و در حیطه ی روان پزشکی آموزش دیده است، از معدود متخصصان حوزه ی روان پزشکی است که می تواند برای درمان بیماری های روحی روانی دارو تجویز کند. روان پزشک درکنار روان درمانی، مثل پزشک عمومی، معاینه ی فیزیکی و آزمایش انجام می دهد. روان پزشک می تواند به عنوان بخشی از تیم سلامت روان اغلب با پزشک عمومی، مددکار اجتماعی، مشاور و پرستاران روان کاوی مشورت کند.
بیشتر بخوانید : بهترین روانشناس حال حاضر ایران
روانپزشک چه بیماریهایی را درمان میکند؟
- افسردگی
- اختلالات دو قطبی
- اختلالات اظطراب
- اختلالات شخصیت مرزی
- اختلالات خوردن
- اختلالات وسواس
- توهمات
- اختلالات استرس پس از حادثه
- بی خواب و مشکلات خواب
- افکار خودکشی
- خودآزاری یا مازوخیسم
- اختلالات پیش فعالی
- ناتوانی در تمرکز
- اختلالات اوتیسمی
تفاوت روانشناس و روانپزشک
در حقیقت، مهمترین و اساسیترین تفاوت بین روانپزشک و روانشناس این است که روانپزشک هم توانایی تشخیص و درمان امراض جسمی را دارد و هم توانایی و تشخیص و درمان امراض روانی را و میتواند دارو هم برای بیمار تجویز کند. روانشناس حتی اگر دکترای بالینی هم داشته باشد حق تجویز دارو را ندارد. زیرا روانشناس تحصیلات پزشکی در دانشگاه پزشکی ندارد و وقتی پای تجویز دارو به میان میآید فرد باید حتما تخصص پزشکی داشته باشد. روانشناس می تواند در زمینه های مختلفی مانند مشاوره فردی، مشاوره خانواده و… شما را راه راهنمایی کند.
تفاوت روانشناس و روانپزشک از نوع درمان
تفاوت روانشناس و روانپزشک از نظر نوع درمانی که برای بیمار در نظر می گیرند تا حدودی با هم فرق دارد.البته ممکن است روانشناس و روانپزشک با هم کار کنند.یعنی روانشناس بعد از ویزیت مراجع اگر نیاز به روانپزشک را احساس کند ابتدا بیمار را به یک روانپزشک ارجاع می دهد و سپس با گفتاردرمانی و تکنیک های روان درمانی فرد را درمان می کند.
رفتار درمانی به نوعی گفتار درمانی است که روانشناس ها مرتبا از آن برای مک به مردم برای مقابله بر فکرهای منفی و الگوی تفکر سالم را استفاده می کنند، گفتار درمانی می تواند به صورت های مختلف گروهی یا انفرادی انجام شود.
یکی دیگر از تفاوت ها روانشناس و روانپزشک این است که روانشناس ممکن است درمانی را شروع کند که روانپزشک اصولا انجام نمی دهد، مانند بازی درمانی، این نوع درمان برای کودکان است که به صورت آزادانه در یک اتاق ایمن و به صورت کاملا آزاد شروع به بازی کردن می کند.
روانشناس با دیدن بازی کودک، می تواند اطلاعاتی را در مورد کودک است و کودک نمی تواند بازگو کند متوجه خواهد شد. سپس می تواند مهارت های ارتباطی، مهارت حل مسئله و رفتارهای مثبت تر را به کودکان بیاموزند.
یک تفاوت برجسته روانشناس با روانپزشک این است که روانشناس با بیمار وارد گفتگو شده و تلاش میکند تا از طریق مصاحبه بالینی، پرسشگری سقراطی، همدلی و تداعی تجربیات احساسی پیشین، فرد را به سمت برونریزی سوق دهد که این امر در نهایت منجر به بینش یافتن بیمار نسبت به نوع افکار و رفتار خود میشود اما در ارتباط با یک روانپزشک معمولا اینطور نیست.
وانشناس در نقش یک مشاور یا درمانگر با استفاده از روان درمانی به بیماران کمک می کند تا با مشکلات روحی و روانی خود کنار بیایند و آنرا درمان کنند. روانشناسان معمولاً مهارتهای قدرتمندتری در برقراری ارتباط و درک این مساله دارند که فرایندهای مغزی چطور روی سلامتی احساسی فرد اثر می گذارد.
روانشناس بر خلاف روانپزشک تنها بر درمان فردی از طریق دارو بسنده نکرده و از روشهای دیگری مانند زوج درمانی، خانواده درمانی و گروه درمانی برای حل مشکل بیماران بهره میبرد.
حالا برویم سراغ اینکه بهتر است به روانشناس مراجعه کنید یا روانپزشک؟ همانطور که در ابتدا هم گفته ایم توصیه ما در ابتدا مراجعه به روانشناس است چون شاید اصلا شما به دارو درمانی نیاز نداشته باشید و استفاده بی خود از دارو مشکلات دیگری برایتان ایجاد کند.یا اینکه مشکل شما با چند جلسه مشاوره حل شود.پس گزینه بهتر رفتن پیش روانشناس است.اگر استفاده از دارو برای شما واجب باشد خود روانشناس این را به شما می گوید.
در کلینیک پیروزی به تفاوت روانشناس و روانپزشک اشاره کردیم و تشریح نمودیم که با توجه به این تفاوت چه زمانی فرد باید به روانشناس مراجعه کند و برای حل چه مشکلاتی نیاز به دریافت ویزیت از یک روانپزشک است اما انتخاب همیشه میان یکی از این دو تخصص نیست بلکه گاهی درمان در گرو همکاری مشترک یک روانشناس و روانپزشک میباشد.