ترک اعتیاد گل ماریجوانا و عوارض آن

ترک اعتیاد گل؛ امروزه مصرف ماریجوانا در میان افراد و به خصوص جوانان افزایش پیدا کرده است. این ماده مخدر جایگزین ماده شیشه شده است و دومین ماده مخدر پرمصرف در جهان به شمار می رود.
شاید تصور کنید که ترک اعتیاد گل در مقایسه با مواد اعتیادآور دیگر آسان است، درحالیکه چنین نیست و عوارض ترک آن بیشتر از عوارض مصرف آن است. همچنین برخلاف تصور بسیاری از افراد، ماریجوانا دارای ۴۰۰ ماده شیمیایی است و از یک گیاه مخصوص ساخته نمیشود.
سوالی که ذهن اغلب افراد را به خود درگیر میکند این است که آیا میتوان ماریجوانا را ترک کرد؟ ترک این ماده مخدر با چه عوارضی همراه است؟ بازه زمانی ترک ماریجوانا چقدر است و… چنانچه شما نیز قصد یافتن پاسخ این سوالات را دارید، تا پایان همراه ما باشید.
ماده مخدر ماریجوانا چیست؟
ماده مخدر ماریجوانا به نامهای علف، پات، گرس، گل، گانجا و ماریجین نیز معروف است. این ماده دارای مواد روانگردان و ترکیبات مربوط به آن بوده و سبب وابستگی شدید فرد به مصرف میشود. ماریجوانا برگ، گل، ساقه و دانههای خشک شده گیاه شاهدانه است و از خویشاوندان نزدیک حشیش محسوب میشود. همین امر بیانگر میزان خطرآفرینی و عوارض بالای ماده مخدر ماریجوانا است.
استفاده مداوم از این ماده، سبب وابستگی مغز و بدن فرد به مصرف منظم THC میشود. به همین دلیل در صورت متوقف نمودن مصرف آن، علائم فیزیکی و روانی ناخوشایندی در فرد ظاهر میشود و این علائم تا زمان سازگاری بدن فرد به فقدان آن، ادامه پیدا میکند. لازم به ذکر است که پس از سازگاری مغز و بدن فرد با عدم داشتن THC، متوقف شدن علائم فیزیکی صورت میگیرد ولی همچنان تا مدت مشخصی هوس روانی ماریجوانا وجود دارد.
آیا مصرف ماریجوانا اعتیادآور است؟
همانطور که در بالا نیز به آن اشاره کردیم، مصرف ماریجوانا اعتیادآور بوده و سبب وابستگی شدید فرد به آن میشود. برخلاف تصور عموم مردم، میزان اعتیاد در بین افراد با سنین پایین، حدود ۱۷درصد و در بین کسانیکه به طور روزانه آن را مصرف میکنند، بین ۲۵ تا ۵۰ درصد است.
علائم و نشانههای اعتیاد به گل ماریجوانا
عنوان اعتیاد به گل ماریجوانا در علم پزشکی، اختلال مصرف شاهدانه میباشد. نشانههای فیزیکی و رفتاری این اختلال در اثر تخریب سلولهای مغزی به وجود میآید. در ذیل به چند مورد از این علائم اشاره میکنیم:
تغییرات رفتاری اعتیاد به گل
- در درک مسائل مشکل دارد.
- سبب ایجاد اختلال در هماهنگی بدن میشود.
- فرد در تفکر و حل مسئله با مشکل روبرو میشود.
- ایجاد مشکلات در یادگیری و حافظه از دیگر تغییرات رفتاری میباشد.
- و…
آشنایی با: درمان اختلال یادگیری
علائم جسمانی اعتیاد به گل
- رنگ کدر و قرمز چشم همراه با رگهای خونی
- سرفههای مداوم و خلطدار
- ضربان قلب تند
- گرسنگی دائمی
- ترس و اضطراب
- حافظه ضعیف
- از دست دادن کنترل
- و…
ترک گل ماریجوانا چند روز طول میکشد؟
قبل از اقدام به ترک گل، بایستی اطلاعات کافی در زمینه مدت زمان ترک آن به دست آورد تا بتوان با برنامهریزی بهتری به ترک آن اقدام نمود. ذخیره THC در سلولهای چربی بدن سبب شده است تا پاکسازی کامل بدن در مدت زمان طولانیتری انجام شود. در برخی از موارد، حتی پس از گذشت دو ماه، بدن این ماده را در خود حفظ میکند. همچنین مصرف زیاد و روزانه گل سبب طولانیتر شدن فرایند پاکسازی بدن و ترک اعتیاد به آن میشود. البته عوارض گل ماریجوانا مانند سرگیجه، سردرد، افسردگی، کاهش اشتها، کاهش وزن و… تنها تا دو هفته دوام دارند. به طور کلی، توصیه میکنیم که بازه زمانی ترک گل ماریجوانا را حدود ۳۰ روز در نظر بگیرید.
عوارض ترک مصرف گل ماریجوانا
ترک ناگهانی مصرف ماریجوانا با علائمی همراه است که در برخی از افراد نیز این علائم بروز نمیکند. شدت این عوارض در افرادی که آن را تجربه میکنند، در هفته اول به اوج خود میرسد و تا دو هفته ادامه دارد. از جمله عوارض شایع ترک گل، شامل موارد زیر میشود:
- کاهش اشتها
- تحریکپذیری
- درد شکم
- حالت تهوع
- مشکل در خواب
- بیقراری
- و…
همچنین بر اساس مطالعات انجام شده، زنان بیشتر از مردان علائم ترک گل شدید و بیشتری را تجربه میکنند.
اقدامات لازم برای ترک گل ماریجوانا
برای ترک اعتیاد به گل، بایستی ابتدا هدف از ترک آن را مشخص کرد. در غیر اینصورت فرد با شکست در ترک اعتیاد روبرو خواهد شد؛ زیرا ترک اعتیاد گل مانند ترک اعتیاد به قمار، فرایندی چالشبرانگیز است و نمیتوان بدون مشخص نمودن هدف، در ترک آن موفق شد.
هدف برخی از افراد از ترک این ماده، مشاهده عوارض و علائم مخرب مصرف آن است که برخی دیگر نیز به اصرار خانواده، در این مسیر گام برمیدارند. همچنین فرد مبتلا می تواند از یک پزشک یا کلینیک روانشناسی در این زمینه کمک بگیرد تا نتیجه سریعتر و مطمئنتری را کسب نماید.
روشهای ترک اعتیاد گل ماریجوانا
روشهای ترک اعتیاد گل ماریجوانا در هر فردی متفاوت است. به طور کلی، دو روش ترک آنی و ترک تدریجی وجود دارد که در ادامه، به توضیح آنها خواهیم پرداخت.
روش ترک آنی و یکباره گل ماریجوانا
همانطور که از نام این روش مشخص است، فرد به یکباره به ترک ماریجوانا اقدام میکند. در بسیاری از موارد، این روش ترک موفقیتآمیز نبوده و فرد پس از مدت زمان کوتاهی مجددا به مصرف آن روی میآورد. آثار مخرب این روش بر جسم و روح فرد مبتلا، سبب شده است که استفاده از آن برای ترک ماریجوانا توصیه نشود، مگر اینکه از روانشناسان متخصص در این زمینه استفاده شود.
برای انجام روش ترک آنی و یکباره ماریجوانا، انجام اقدامات ذیل الزامی است:
- معدوم نمودن وسایل استعمال گل ماریجوانا: با انجام این کار، در زمان وسوسه شدن دسترسی به وسایل استعمال نداشته و در نتیجه سبب غلبه فرد بر نیروی محرک میشود.
- سازش با علائم ترک: علائم ترک گل شامل انواع مختلفی میشود که فرد بایستی برای موفقیت در این زمینه، با آنها سازش نماید. به طور مثال، برای غلبه بر افسردگی بهتر است که به تماشای برنامههای کمدی تلویزیون بپردازد.
- تغییر روال زندگی روزمره: فرد باید کارهای دیگری را جایگزین ساعات خاص مصرف گل کند. به طور مثال، به تماشای تلویزیون در ساعات مصرف گل پرداخته یا به پیادهروی برود.
- برخورداری از حمایت خانواده: یکی از عوامل موثر برای موفقیت در ترک گل، حمایت و تشویق خانواده در این زمینه میباشد.
روش ترک تدریجی گل ماریجوانا
بهترین روش ترک ماریجوانا، روش ترک تدریجی است که با نظارت یک رواندرمانگر در کنار حمایت خانواده صورت میگیرد. عوارض ترک گل در این روش کمتر بوده و احتمال موفقیت نیز افزایش مییابد. به همین دلیل، روش ترک تدریجی توصیه میشود. برای روش ترک تدریجی ماریجوانا، انجام اقدامات ذیل لازم میباشد:
- مشخص نمودن تاریخ برای ترک: فرد در گام اول بایستی بازه زمانی چند هفتهای که واقعبینانه باشد، برای ترک خود تعیین کند.
- برنامهریزی برای کاهش دوز مصرفی: این مرحله شامل افزایش فواصل مصرف گل یا استفاده از محصولات ضعیفتر میشود.
- مشغول نگهداشتن خود: فرد با پرداختن به کارهای دیگر، میتواند کمتر به فکر مصرف گل بوده و علائم آزاردهنده ترک را نیز از یاد برد.
- مراجعه به مراکز توانبخشی یا سمزدایی
- درمان سرپایی برنامههای توانبخشی سرپایی
- و…
نکات مهم برای ترک ماریجوانا
علائم ترک گل در هر یک از افراد متفاوت بوده و شدت آن به مدت زمان مصرف ماریجوانا بستگی دارد. با اینکه علائم ترک گل ناراحت کننده است، ولی عوارض کمتری در مقایسه با ترک الکل و… دارد. فردی که روزانه به مصرف گل پرداخته است، با کاهش مصرف آن میتواند به تدریج فرآیند ترک را تیز تسهیل نماید. فردی هم که گهگاه این ماده را مصرف میکند، احتمال توقف مصرف آن بسیار بالا است. علاوه بر این، با استفاده از روشهای مذکور در زیر میتوان عوارض ترک گل را تا میزان بالایی کاهش داد:
- داشتن رژیم غذایی سالم که دارای مقادیر زیادی از میوه و سبزیجات باشد.
- نوشیدن مقدار زیادی آب برای هیدراته ماندن لازم است. نوشیدنیهای کافئیندار سبب تشدید علائم ترک گل میشوند.
- خوابیدن به اندازه کافی که سبب استراحت بدن میشود.
- ورزش روزانه که فعال ماندن فرد را به همراه دارد.
- و…
روشهای روانشناسان برای ترک اعتیاد به گل
روانشناسان با استفاده از روشهایی به فرد مبتلا کمک میکنند تا فرایند ترک ماده ماریجوانا آسانتر و به سرعت انجام گیرد. از جمله این روشها شامل موارد زیر میشود:
- درمان انگیزهافزایی: در این روش، انگیزه استفاده از گل کشف شده و هدف از ترک آن، اولویتبندی میشود.
- رفتار درمانی شناختی: این روش به شناسایی افکار ناراحت کننده یا ناخواسته کمک کرده و در نتیجه فرد میتواند مهارتهای لازم برای مدیریت آنها را کسب کند.
- مدیریت مشروط: در این روش، با عدم استعمال ماریجوانا میتوانید پاداش دریافت کنید.
در نهایت اینکه، گل ماریجوانا مادهای مخدر میباشد که امروزه مصرف آن در میان جوانان، بسیار شایع شده است. مصرف آن مشکلات روانی و اختلالات خلقی متعددی را در فرد مصرف کننده به وجود میآورد و با عوارض جانبی بسیاری همراه است. مشکلات تنفسی، اختلال در دم و بازدم، فراموشی و… از جمله عوارض مصرف گل به شمار میروند. گرفتن تصمیم قطعی برای ترک، اصلیترین گام برای ترک اعتیاد به گل است. همچنین استفاده از روانشناسان و متخصصان کمک شایانی به فرد در این زمینه میکند. ما در این مقاله، سعی کردیم مطالب مفیدی در زمینه روشهای ترک اعتیاد گل ماریجوانا و عوارض ترک آن ارائه دهیم. امیدواریم که اطلاعات کافی در این باره را کسب کرده باشید.