تروما چیست و علائم آن

هرکسی می تواند تروما را تجربه کند و رویدادهای آسیب زا در هر مرحله از زندگی ممکن است اتفاق بیفتد. افراد به دلایل مختلف تروما را تجربه می کنند. تجربیاتی که باعث میشود فرد برای زندگی یا امنیت خود ترس داشته باشد، مانند مورد حمله قرار گرفتن، آزار جنسی/تجاوز جنسی، شاهد/تجربه خشونت، یا زنده ماندن از یک بلای طبیعی، همگی نمونههایی از موقعیتهایی هستند که ممکن است به کسی آسیب وارد کنند.
افراد همچنین میتوانند در اثر زندگی، کار یا تحصیل در محیطهای پر استرس یا محیطهای خطرناک که در آن هر نوع سوء استفاده، ظلم یا درد را تجربه میکنند، آسیب ببینند. هیچ تعریف واحدی از تروما وجود ندارد زیرا هر زمانی که فرد استرس، ترس یا وحشت را تحمل کند، تروما ممکن است رخ دهد.
تروما چیست؟
تروما در روانشناسی به معنی یک صدمه یا آسیب عمیق که باعث تغییرات جسمی یا روحی شدید میشود، است. تروما میتواند به دو صورت فیزیکی و روانی باشد.
علل شایع تروما عبارتند از:
- سوء استفاده جنسی : از جمله تجاوز جنسی و آزار جنسی
- آزار و اذیت: از جمله قلدری کلامی یا عاطفی، آزار جنسی، تهدید و باج گیری
- قلدری : شامل قلدری عاطفی، ذهنی، کلامی یا فیزیکی و همچنین فشارهای ظریف تر همسالان
- سوء استفاده عاطفی : از جمله دستکاری، قلدری، تحقیر، کنترل اجباری ، تهدید
- آزار و خشونت خانگی: شامل آزار جسمی، کلامی، ذهنی یا عاطفی، و بی توجهی به کودکان و نوجوانان.
- تبعیض ، نژادپرستی و ظلم
- اعتیاد: داشتن یک تجربه شخصی از اعتیاد یا تجربه داشتن یکی از اعضای خانواده یا یکی از عزیزان که اعتیاد را تجربه کرده اند.
- فقر یا عدم دسترسی به منابع لازم
- تجربه زندگی یا بودن در یک منطقه درگیری، یک منطقه جنگی، یا مکانی که در آن یک بلای طبیعی مانند زلزله یا سونامی رخ داده است.
زندگی با تروما
خواندن در مورد تروما و تشخیص طیف گسترده ای از تجربیاتی که می تواند آسیب زا باشد می تواند دشوار باشد. آنچه آسیب زا تلقی می شود فردی است و برای افراد مختلف معنای متفاوتی دارد. بسیاری از افراد در زندگی خود تجربیات آسیب زا خواهند داشت. اگر خواندن این مقاله برای شما ناراحت کننده است، لحظه ای از صفحه نمایش فاصله بگیرید و در زمانی که راحت هستید برای مطالعه بیشتر بازگردید. تجربه تروما به این معنی نیست که بقیه زندگی شما را شکل خواهد داد. تروما را می توان طوری مدیریت کرد که تجربیات گذشته، آینده را تعریف نکند.
علائم و نشانه های تروما چیست؟
بسیاری از مردم راه های خود را برای مقابله با آسیب های روحی خود پیدا می کنند تا بتوانند زندگی کامل و شادی داشته باشند. تروما اگر حل نشود و به رسمیت شناخته نشود، می تواند اثرات جدی و منفی بر زندگی فرد و اطرافیان او بگذارد. افراد مبتلا به اختلال استرس پس از سانحه اغلب (از طریق کابوس ها) رویداد یا رویدادهای آسیب زا را که در آن زندگی کرده اند، دوباره زنده می کنند. بسیاری از علائم تروما مشابه سایر شرایط است و به همین دلیل، متخصصان بهداشت می توانند آن را نادیده بگیرند. (مشاوره استرس چیست؟)
- پاسخ به محرکها (رویدادهایی که باعث میشود شخص آسیب را دوباره زنده کند یا به خاطر بیاورد به نحوی که میتواند ناراحت کننده یا دردناک باشد)
- اضطراب
- افسردگی (مشاوره افسردگی)
- موارد وحشت زدگی
- اجتناب از محرک ها (مکان ها، افراد، صداها، بوها)
- مشکلات حافظه، از جمله به خاطر سپردن جنبه های حادثه آسیب زا
- فرسودگی جسمی و روحی
- عزت نفس پایین
- از دست دادن اعتماد
- کابوس ها
- احساس گناه و شرمندگی
- درد فیزیکی یا بیماری مزمن
- اختلال در خواب
- آسیب به خود ، افکار خودکشی و یا رفتار پرخطر
- جدا شدن یا احساس بی حسی
- مشکل یا ناتوانی در انجام وظایف ضروری
- مصرف مواد یا اعتیاد
پاسخ های رایج به تروما چیست؟
هر یک از پاسخ به تروما مجموعه ای از پاسخ ها را توصیف می کند که ممکن است فرد در مواجهه با موقعیت های تهدید کننده انجام دهد. برخی از افراد واکنشهای آسیبدیدگی خود را در روابط آزاردهنده، در تجارب دشوار دوران کودکی یا در هر موقعیت دیگری که با یک تجربه آسیبزا مواجه شدهاند، یاد میگیرند.
مبارزه – پاسخ مبارزه، حفظ خود و محافظت از خود در برابر موقعیت خطرناک یا آسیب زا است
پرواز – پاسخ پرواز برای دور شدن از موقعیت آسیب زا یا خطرناک در اسرع وقت است
یخ زدگی – واکنش انجماد باعث می شود که فرد در محل یخ بزند. ماهیچه های آنها منقبض می شود، ممکن است نفس خود را حبس کنند و در حالی که نمی توانند حرکت کنند، همچنان بسیار هوشیار هستند. گاهی اوقات، واکنش انجماد میتواند به حالت خاموشی برسد که در آن فرد بیحس میشود، احساس میکند از بدنش جدا شده است و ممکن است نتواند صحبت کند.
واکنش های که با آن به تروما پاسخ می دهیم اغلب متفاوت است و قبل از اینکه لحظه ای که با تروما یا خطر مواجه می شویم اتفاق بیفتد قابل پیش بینی نیست. درک روشهای متفاوتی که ممکن است به تروما واکنش نشان دهیم، میتواند به ما کمک کند رفتارهای خود را به طور کاملتر درک کنیم. شناخت الگوهای رفتاری ما می تواند اولین قدم برای تغییر آنها باشد. وقتی برای پاسخهایمان به تروما وقت میگذاریم، میتوانیم در صورت مواجهه با موقعیت مشابه در آینده، به گونهای متفاوت پاسخ دهیم.
تجربیات دوران کودکی از تروما
زندگی از طریق تجربیات آسیب زا در دوران کودکی می تواند تأثیرات طولانی مدتی بر سلامت روانی و جسمی افراد در طول زندگی آنها داشته باشد. ده دسته از ترومای دوران کودکی وجود دارد که روانشناسان و متخصصان حوزه مشاوره کودک اغلب هنگام غربالگری بیمار از نظر سابقه تروما، آنها را اندازه گیری می کنند. پنج دسته از این دسته بندی ها شخصی و پنج مورد مربوط به کانون خانواده افراد است. همه انواع آسیب های دوران کودکی در این ده دسته قرار نمی گیرند.
ده نوع آسیب دوران کودکی:
- آزار جسمی
- توهین کلامی
- سوء استفاده جنسی
- بی توجهی فیزیکی
- غفلت عاطفی
- والدین/ سرپرستی که اعتیاد را تجربه می کنند
- مادری که خشونت خانگی را تجربه می کند
- یکی از اعضای خانواده در زندان
- یکی از اعضای خانواده که به بیماری روانی مبتلا شده است
- تجربه طلاق والدین
آشنایی بیشتر: مشاوره طلاق کلینیک پیروزی
میزان تجربیات آسیب زا که یک فرد در اوایل زندگی خود دارد، می تواند احتمال اینکه آن فرد در طول زندگی با چالش های سلامت روانی یا جسمی مواجه شود را افزایش دهد. افراد ممکن است ترومایی را که در کودکی تجربه کردهاند به خاطر نیاورند، شناخت سابقه ضربه شما میتواند گام مثبتی برای به دست آوردن درک مشکلات سلامت روانی یا جسمی باشد که ممکن است در بزرگسالی تجربه کنید.
بهترین درمان ها برای بهبودی پس از ضربه چیست؟
تجربه هر کس از تروما متفاوت است و بنابراین درمان های مختلف برای افراد مفید خواهد بود.
اگر نگران مقابله با تروما هستید، می توانید با یک پزشک یا روانشناس صحبت کنید که به شما کمک می کند تا بهترین نوع حمایت، درمان یا ابزاری را که می تواند به شما کمک کند، تعیین کنید.
درمان تروما
برخی از رایج ترین درمان ها و منابع حمایتی عبارتند از:
گفتار درمانی
درمانهای گفتاری مانند رواندرمانی، CBT یا درمانهای متمرکز بر بدن میتوانند برای تروما مفید باشند، زیرا برای به اشتراک گذاشتن احساسات و تجربیات خود با یک متخصص آموزش دیده طراحی شدهاند و همچنین ابزارها و تکنیکهایی را برای مقابله با آن ایجاد میکنند.
دانستن اینکه آیا صحبت درمانی برای شما مناسب است یا خیر، می تواند اولین قدم برای کمک گرفتن باشد.
شبکه های پشتیبانی گروه
ممکن است به اشتراک گذاری تجربیات و احساسات خود با افرادی که در موقعیت های مشابهی قرار دارند مفید باشد. شبکههای پشتیبانی گروهی محلی وجود دارند که پشتیبانی و ملاقات حضوری یا آنلاینی را ارائه میدهند.
هنر درمانی
هنرها و درمانهای خلاقانه میتوانند به ویژه برای افرادی که آسیبهای روحی را تجربه میکنند مفید باشند، زیرا به ما کمک میکنند تا احساسات دردناک و خاطرات دشوار را بدون استفاده از کلمات برطرف کنیم.
درمانها شامل هر چیزی که مبتنی بر هنر باشد مانند موسیقی یا نمایش با حمایت یک متخصص درمانگر آموزش دیده است.
خدمات بحران
اگر به نظر می رسد که همه چیز بیش از حد است یا احساس می کنید که دچار یک بحران سلامت روان هستید، خدماتی برای کمک فوری وجود دارد.
دارو
برخی از افراد ممکن است داروها را هنگام مدیریت مشکلات سلامت روان مرتبط با تروما مفید بدانند. یک پزشک یا متخصص مراقبت های بهداشتی می تواند بسته به مشکل سلامت روان یا علائمی که با آن مواجه هستید، بهترین درمان را برای شما پیشنهاد کند.
چه زمانی باید به دنبال کمک باشم؟
اگر برای کنار آمدن با یک مشکل سلامت روانی مشکل دارید یا نگران این هستید که ممکن است علائمی را در نتیجه تروما داشته باشید، کمک در دسترس است. صحبت با یک پزشک یا روانشناس به شما کمک می کند تا بهترین گام بعدی را برای خود تعیین کنید و می تواند اولین گام برای پردازش و مقابله با تروما باشد.