افسردگی بعد از مهاجرت و راه های درمان آن

طبق آماری که سازمان بهداشت جهانی در سال 2019 اعلام کرده، 272 میلیون مهاجر در سراسر دنیا وجود دارد. مهاجران به قصد ساخت زندگی بهتر از کشور خود مهاجرت می کنند به کشوری دیگر می روند. اما واقعیت این است با وجود این همه مهاجر، هنوز هم مهاجرت به کشور دیگر راه آسانی نیست.
زندگی در کشور جدید با فرهنگ و آداب و رسوم متفاوت در همان ابتدای ورود کمی سخت به نظر می رسد. زندگی با مردمی که هم زبان شما نیستند، رفتارهای متضاد با آنچه که در کشور خود دیده اید، حتی شیوه تحصیل، خرید و غیره همگی باعث می شود فشار عصبی زیادی را تحمل کنید. با تمام این شرایط کاملا عادی است یک مهاجر دچار افسردگی شود.
افسردگی بعد از مهاجرت
برای اینکه بتوانید از کشور یا شهر خود به سوی مقصدی جدید مهاجرت کنید، باید از تمام دلبستگی هایتان جدا شوید. لازم است نگاه خود را تغییر دهید، ارتباطات جدیدی بسازید و خود را با آداب و فرهنگ محل زندگی جدیدی که انتخاب کرده اید، وفق دهید و در یک کلام باید زندگی خود را از صفر بسازید.
یک فرد مهاجر مانند کودکی است که به تازگی قدم به دنیا گذاشته و در حال مهارت اموزی است. حال اگر کشور خود را ترک کرده باشید، اوضاع سخت تر می شود. بسیاری از مهاجران در بدو ورود خود به شهر یا کشوری جدید، توانایی برقراری ارتباطات معمولی با مردم را ندارند. همچنین در انجام کارهای روزمره سابق خود مانند خرید هم به چالش برمی خورند. کارهایی که تا پیش از این جزو ساده ترین امور زندگی شان محسوب می شد!
تمامی این موارد باعث می شود فرد دچار افسردگی شدید شود. موضوع افسردگی بعد از مهاجرت به قدری مهم است که اگر آن را جدی نگیرید، احتمالا در نهایت با شکست مواجه شوید. حتی بسیاری از مهاجران در نهایت، توان مقابله با این افسردگی را ندارند و به کشور خود باز می گردند.
با این حال جای نگرانی نیست، زیرا راه های زیادی وجود دارد که از طریق آن می توانید افسردگی بعد از مهاجرت را پشت سر گذاشته و برای آینده ای روشن قدم بردارید.
دلایل افسردگی بعد از مهاجرت
افسردگی بعد از مهاجرت دلایل بسیار زیادی دارد، از دلتنگی برای خانواده گرفته تا عدم تطبیق پذیری با شرایط جدید. در ادامه به معرفی مهم ترین دلایل بروز افسردگی بعد از مهاجرت می پردازیم.
- شروع یک زندگی جدید بدون حمایت های مالی و اجتماعی پیشین
- عدم تحمل شرایط اقلیمی کشور مقصد
- ترس از آینده
- دلتنگی برای خانواده و دوستان
- عدم امنیت مالی به خصوص در روزهای اول مهاجرت
- عدم آشنایی با فرهنگ و آداب و رسوم کشور یا شهر مقصد
- عدم آشنایی کامل با زبان مردم
روش های تشخیص افسردگی بعد از مهاجرت
- عدم تمرکز و فراموشی
- تنهایی را ترجیح می دهید.
- عصبانیت شدید
- کیفیت خواب پایین
- انرژی پایین
- خستگی مفرط
- کاهش یا افزایش اشتها
- بدخلقی
- افکار منفی
- بسیار غمگین هستید.
- کاهش یا افزایش وزن
- عدم علاقه به کارهایی که پیش از این عاشق شان بودید.
- تفکر درباره خودکشی
- گریه های شدید
- احساس پوچی
- بازگشت به وطن
مراحل افسردگی بعد از مهاجرت
مرحله اول: گردشگری یا ماه عسل
مرحله اول از همان ابتدای ورود به مقصد جدید آغاز می شود. این مرحله متناسب با اینکه فرد با چه شرایطی وارد کشور جدید شده باشد متفاوت است. برای مثال اگر با خواسته خود مهاجرت کرده باشد، شوق و اشتیاق زیادی دارید و به دنبال کشف اتفاقات جدید هستید.
اما اگر به همراهی خانواده یا همسر خود مهاجرت کرده باشید، از همان ابتدا احساس ناامیدی و افسردگی دارید.
مرحله دوم: بحران
مهم ترین مرحله افسردگی بعد از مهاجرت، مرحله بحران است. در این مرحله فرد ابتدا احساس تنهایی زیادی دارد. بعد از آن کم کم افسرده می شود و حتی در بعضی از زمان ها تصمیم به بازگشت می گیرد. مرحله دوم ممکن است تا چندین ماه طول بکشد. اما اهمیت مرحله بحران، در این است که فرد سخت ترین اوضاع را دارد و اگر به خوبی با شرایط کنار نیاید، مقصد را ترک می کند و به کشور یا شهر قبلی خود بازمی گردد. از طرف دیگر اگر کمی تحمل خود را بالا ببرد و با شرایط کنار بیاید، کم کم اوضاع آرام می شود.
مرحله سوم: استقلال
در این مرحله فرد کاملا با شرایط کنار آمده و حتی به دنبال راه های پیشرفت است. زمانی که یک مهاجر به این مرحله برسد، یعنی تمام روزهای سخت را پشت سرگذاشته و حالا به دنبال راه های جدیدی برای زندگی بهتر است.مدهآمد
راه های پیشگیری از افسردگی بعد از مهاجرت
نکاتی وجود دارد که با استفاده از آن ها می توانید از افسردگی بعد از مهاجرت پیشگیری کنید یا حداقل شدت آن را کاهش دهید. در زیر به معرفی این راهکارها می پردازیم.
- قبل از مهاجرت شرایط کشور مقصد را از تمامی جوانب بررسی کنید تا بعد از ورود خود دچار شوک نشوید. اگر به فکر مهاجرت تحصیلی هستید خوب است که پیش از اقدام با یک کارشناس حوزه مشاوره تحصیلی مشورت کنید.
- فراموش نکنید مهاجرت مدینه فاضله نیست. ( بعد از مهاجرت چالش ها از بین نمی روند بلکه نوع آن ها تغییر می کند) پس با دیدگاهی درست وارد کشور مقصد شوید.
- لیستی از معایب کشور مقصد تهیه کنید تا بعد از مهاجرت خود و مواجهه با چالش های جدید عصبی و غمگین نشوید.
- درباره آداب و رسوم کشور مقصد تحقیق کنید تا در دوست یابی موفق تر باشید.
- در اخر این نکته را فراموش نکنید که کنار آمدن با شرایط جدید و وفق دادن خود با قوانین یک کشور جدید کاری زمان بر است. پس به خود فرصت بدهید و در قبال خودتان مهربان باشید.
مهاجرت و رابطه
هدف مهاجرت افراد مختلف، متفاوت است. بعضی ها برای تحصیل به کشوری دیگر می روند بعضی دیگر برای کار و فعالیت و غیره. اما گاهی شرایط مهاجر به گونه ای است که نمی تواند همسر و فرزندان خود را به همراه ببرد، یا اینکه قرار است همسر و فرزندانش بعد از گذشت مدتی به او بپیوندند.
این موضوع تاثیر بدی در روابط خانوادگی می گذارد. حقیقت این است دوری یک عضو مهم از خانواده هر چند برای مدتی کوتاه، بسیار سخت است و امکان دارد دیگر اعضا را دچار مشکل کند. حتی در بعضی از شرایط موجب جدایی و خیانت زوج ها به یکدیگر می شود. از این رو لازم است اعضای این خانواده ها از قبل برای این شرایط مهیا شوند و بعد اقدامات لازم را انجام دهند. برای مثال زوج ها می توانند برای کاهش غم دوری همسر خود، دوره های زوج درمانی را بگذرانند.
راهکارهای مقابله با افسردگی در زمان مهاجرت
مسئله مهاجرت و کنار آمدن با کشور و مردمی جدید به اندازه کافی سخت است. به همین دلیل باید افسردگی بعد از مهاجرت را جدی بگیرید تا شرایط سخت تر از این نشود. برای درمان افسردگی خود بعد از مهاجرت راهکارهای زیر را انجام دهید.
کمک گرفتن از یک روانشناس
اگر بعد از مهاجرت خود دچار افسردگی شدید، باید از یک روانشناس کمک بگیرید. از آنجا که بعد از مهاجرت و سکونت در کشوری جدید باید روحیه و انگیزه کافی برای طی کردن مسیر زندگی جدید خود داشته باشید، نباید مغلوب سگ سیاه افسردگی شوید. به همین دلیل می توانید از یک مشاور آگاه در این زمینه کمک بگیرید. اگر با مشاوران خارجی کشور جدید ارتباط خوبی برقرار نمی کنید، می توانید از کمک مشاوران ایرانی که به صورت آنلاین خدمات خود را به مراجعان ارائه می کنند، استفاده کنید. اگر احساس کردید که فرزند شما نیاز به مشاوره کودک دارد حتما در اسرع وقت به دنبال یک روانشناس باتجربه باشید.
از قدم هایی کوچک شروع کنید
هیچ کس در همان ابتدای مهاجرت خود، یک زندگی ایده آل ندارد. این موضوع کاملا طبیعی است که در ابتدای مهاجرت خود اعتماد به نفس کمی داشته باشید یا نحوه ارتباط گرفتن با اطرفیان را بلد نباشید. اما این شرایط نباید موجب سکون و بی میلی شما شود. با برداشتن قدم هایی کوچک (هرچند اشتباه) خود را برای زندگی جدید آماده کنید.
به صورت مداوم انگیزه های خود را مرور کنید
به طور قطع هر فردی با دلیلی بسیار موجه به کشور و سرزمینی دیگر مهاجرت می کند. این دلایل و انگیزه ها هستند که هر فرد را برای ادامه دادن، سرپا نگه می دارد. پس اگر زمانی بعد از مهاجرت به افسردگی شدید مبتلا و از اقدام خود پشیمان شدید، انگیزه ها و اهدافی به خاطر آن ها دست به این کار زدید را مرور کنید.
سخن آخر
مهاجرت کار بسیار سختی است و نباید به این مسئله نگاهی سطحی داشته باشید. پیشنهاد ما به شما این است که پیش از مهاجرت با مشاورانی آگاهی صحبت داشته باشید و خود را از نظر روانی برای این کار آماده کنید. تا بعد از مهاجرت بهتر بتوانید مشکلات و چالش های پیش رو را از بین ببرید. به همین منظور می توانید از کمک مشاوران کلینیک پیروزی استفاده کنید. این کلینیک علاوه بر مشاوره در زمینه مهاجرت در موارد دیگری مانند مهاجرت تحصیلی، مشاوره خانواده ، زوج درمانی و غیره نیز به مراجعان خود، خدماتی عالی ارائه می کند.