اختلال شخصیت اسکیزوتایپی و روش های درمان آن

هرکسی رفتارهای ناجور خاص خود را دارد. با این حال، گاهی اوقات فرد شروع به تجربه الگوهای عجیب تفکر و رفتار می کند و برای ایجاد روابط با دیگران مبارزه می کند. این وضعیت یک بیماری روانی مزمن است که به عنوان اختلال شخصیت اسکیزوتایپی (STPD) شناخته می شود.
افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپی اغلب به عنوان شخصیتی خارج از مرکز شناخته می شوند. آنها ممکن است تفکر جادویی، خرافات، یا افکار پارانونایی را بسیار جدی بگیرند و از افرادی که به آنها اعتماد ندارند اجتناب کنند. آنها همچنین ممکن است به طور عجیب لباس بپوشند یا در گفتار غوغا کنند. این رفتارها می تواند ایجاد روابط نزدیک و موفقیت در کار یا تحصیل را برای آنها دشوار کند.
اختلال شخصیت اسکیزوتایپی چیست؟
اختلال شخصیت اسکیزوتایپی یکی از انواع اختلالات شخصیت خارج از مرکز است. اگر STPD داشته باشید، رفتار و طرز رفتار شما ممکن است برای دیگران عجیب به نظر برسد. در حالی که STPD در طی اسکیزوفرنی است، افراد مبتلا به STPD معمولاً روان پریشی را تجربه نمی کنند.
علائم و نشانه های اختلال شخصیت اسکیزوتایپی چیست؟
علائم STPD شامل موارد زیر است:
- تفکر یا رفتار عجیب
- باورهای غیرمعمول
- ناراحتی در موقعیت های اجتماعی
- کمبود احساسات یا پاسخهای عاطفی نامناسب
- گفتاری عجیب و غریب که ممکن است مبهم یا متلاطم باشد
- کمبود دوستان صمیمی
- اضطراب شدید اجتماعی
- پارانویایی
افراد مبتلا به STPD تمایل به زندگی انفرادی دارند. اگر اضطراب شدید اجتماعی دارید، ایجاد روابط برای شما دشوار است. ممکن است دیگران را به دلیل ناراحتی خود در موقعیت های اجتماعی سرزنش کنید.
افراد مبتلا به STPD معمولاً علائم روان پریشی ندارند. توهم، هذیان و از دست دادن ارتباط با واقعیت از مشخصه های روان پریشی است. هذیان باورهای ثابت و غلطی است. با این حال، آنها اغلب ایده های مرجع دارند. ایده مرجع تفسیر نادرستی از حوادث غیرمترقبه و حوادث خارجی است که فرد معتقد است معنای خاص و غیرمعمولی دارند. این معنی می تواند به طور کلی یا برای شخصی باشد که ایده مرجع را تجربه می کند.
حتما بخوانید: ” اختلال شخصیت پارانویایی چیست؟ “
عوامل خطر در اختلال اسکیزوتایپی چیست؟
STPD معمولاً در خانواده ها اجرا می شود. اگر یکی از اقوام خود به به اختلالات زیر مبتلا باشند ممکن است در معرض خطر باشید:
- روان گسیختگی
- اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
- یک اختلال شخصیت دیگر
عوامل محیطی، به ویژه تجربیات دوران کودکی، ممکن است در بروز این اختلال نقش داشته باشند. این عوامل عبارتند از:
- سو استفاده کردن
- بی توجهی
- ضربه
- فشار
- داشتن پدر و مادری که از نظر احساسی جدا هستند
چگونه STPD تشخیص داده می شود؟
بیشتر افراد مبتلا به STPD تشخیص را در اوایل بزرگسالی دریافت می کنند. اگر پزشک شما به مبتلا شدن شما مشکوک باشد، ابتدا با معاینه فیزیکی برای بررسی شرایط بدنی که می تواند علائم شما را ایجاد کند، تشخیص را شروع می کند. آنها همچنین در مورد علائم شما و اینکه آیا سایر اعضای خانواده دارای اختلالات شخصیتی هستند سوال می کنند.
پزشک ممکن است شما را برای ارزیابی روانپزشکی به روانپزشک یا روانشناس ارجاع دهد.
روانپزشک یا روانشناس ممکن است از شما بپرسد که آیا تا به حال به آسیب رساندن به خود یا دیگران فکر کرده اید. آنها همچنین ممکن است از شما بپرسند که آیا اعضای خانواده شما درباره رفتار شما اظهارنظر کرده اند؟ پاسخ های شما به آنها کمک می کند تا تشخیص دهند.
اختلال شخصیت اسکیزوتایپی چگونه درمان می شود؟
اگر پزشک شما اختلال اسکیزوتایپی را تشخیص دهد، ممکن است پزشک برای درمان آن دارو یا درمانی تجویز کند. هیچ دارویی برای درمان اسکیزوتایپی به طور خاص طراحی نشده است. با این حال، برخی از افراد مبتلا به این بیماری در صورت مشاهده علائمی که به نظر پزشک با این داروها بهبود می یابد، از مصرف داروهای ضد روان پریشی یا ضد افسردگی بهره مند می شوند.
انواع مختلفی از درمان می تواند به درمان اسکیزوتایپی کمک کند. روان درمانی یا گفتاردرمانی می تواند به شما کمک کند نحوه برقراری روابط را بیاموزید. شما می توانید این نوع درمان را همراه با آموزش مهارت های اجتماعی دریافت کنید تا در شرایط اجتماعی احساس راحتی بیشتری داشته باشید.
شناخت درمانی رفتاری می تواند به شما کمک کند برخی از رفتارهای مرتبط با شرایط خود را برطرف کنید. درمانگر می تواند به شما کمک کند یاد بگیرید چگونه در موقعیت های اجتماعی رفتار کنید و به نشانه های اجتماعی پاسخ دهید. آنها همچنین می توانند به شما کمک کنند یادگیری افکار غیرمعمول یا مضر را تغییر دهید.
خانواده درمانی ممکن است مفید باشد، خصوصاً اگر با دیگران زندگی می کنید. این می تواند به شما کمک کند روابط خود را با اعضای خانواده تقویت کنید. همچنین ممکن است به شما کمک کند تا بیشتر مورد حمایت خانواده خود باشید.
اختلال شخصیت اسکیزوتایپی در مقابل اسکیزوفرنی
اختلال شخصیت اسکیزوتایپی را می توان به راحتی با اسکیزوفرنی اشتباه گرفت. در حالی که افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپی ممکن است دوره های مختصر روان پریشی یا توهم را تجربه کنند، اما این دوره ها به اندازه اسکیزوفرنی مکرر، طولانی یا شدید نیستند.
تمایز اصلی دیگر این است که افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپی معمولاً می توانند از تفاوت بین ایده های تحریف شده و واقعیت آنها آگاه شوند. به طور کلی نمی توان مبتلایان به اسکیزوفرنی را از هذیان خود دور کرد.
علی رغم تفاوت ها، افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپی می توانند از درمان های مشابه با اسکیزوفرنی استفاده کنند.
چشم انداز بلند مدت چیست؟
اسکیزوتایپی یک بیماری مزمن است. این معمولاً به درمان مادام العمر نیاز دارد. چشم انداز خاص شما به شدت علائم شما بستگی دارد. اگر بتوانید به موقع درمان کنید، ممکن است موفقیت بیشتری داشته باشد. اگر STPD داشته باشید، در معرض خطر ابتلا به اختلال افسردگی اساسی و سایر اختلالات شخصیتی هستید. اگر مشکوک به افسردگی یا سایر اختلالات روانی هستید با روانشناس خود صحبت کنید. ما به شما روانشناسان کلینیک پیروزی را پیشنهاد خواهیم داد. آنها در مامی روزهای هفته آماده خدمات رسانی به شما عزیزان هستند و شما میتوانید از خدمات آنها بصورت تلفنی، حضوری و آنلاین بهره ببرید.
در صورت مبتلا به اسکیزوتایپی از چه کسی کمک بگیریم؟
اگر فکر می کنید شما یا یکی از عزیزانتان ممکن است دچار اختلال شخصیت اسکیزوتایپال باشید، مهم است که یک ارزیابی صحیح انجام دهید. ارزیابی روانپزشکی می تواند به یک پزشک یا یک روانشناس کمک کند تا سایر تشخیص ها را رد کند و تعیین کند که آیا بیماری های همزمان وجود دارد که نیاز به درمان نیز دارد.
از آنجا که بسیاری از افراد مبتلا به اختلال اسکیزوتایپی نیز افسردگی را تجربه می کنند، در معرض خطر خودکشی قرار دارند. اگر شما یا یکی از عزیزانتان افکار یا رفتارهای خودکشی را تجربه می کنید، مهم است که بلافاصله از یک روانشناس کمک بگیرید.
اگرچه اختلالات شخصیتی یک بیماری مزمن است، اما دارو و درمان می تواند کمک زیادی به خفیف شدن علائم کند و به فرد کمک می کند روابط قوی تری ایجاد کند و در زندگی احساس موثر بودن کند. دریغ نکنید امروز با روانشناسان کلینیک پیروزی تماس بگیرید تا اطلاعات بیشتری در مورد اختلال اسکیزوتایپی کسب کنید.